Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фотокнигу «Донбас і Мирні» презентували в Брюсселі

01.06.2018

У Брюсселі, на щорічній Конференції EFC, була представлена ​​фотокнига «Донбас і Мирні», видана Фондом Ріната Ахметова.

Конференція Європейського центру фондів (EFC), що об'єднує понад 500 великих благодійників, стала однією з найбільш значущих подій в Європі. Представники філантропічних організацій обговорювали та вирішували, як розвивати цей сектор в майбутньому. Розглянути глобальні проблеми пропонується через культуру.

Фонд Ріната Ахметова представляв на конференції Україну. Книга «Донбас і Мирні» була представлена в межах сесії «A matter of culture – Civil society and democratic dialogue in Central and Eastern Europe» («Значення культури: громадянське суспільство та демократичний діалог у Центральній і Східній Європі»).

«Унікальне видання «Донбас і Мирні» – книга про війну та мирних жителів Донбасу. 11 пронизливих історій про долі найбільш незахищених людей: дітей, які отримали поранення, і людей похилого віку, які залишилися в прифронтовій зоні. Всі ці люди змогли вижити завдяки допомозі Ріната Ахметова. За чотири роки війни Фонд стикнувся з долями понад мільйона людей, яким щодня надає гуманітарну допомогу. За цей час у нас накопичилася величезна кількість реальних історій про людей трагічної долі. Так народилася ідея зробити арт-проект, який показав би обличчя цієї війни. Обличчя Мирних. Адже просто статистика, навіть жахлива, робить величезну біду безликою. Ми хочемо, щоб голоси Мирних були почуті, хочемо донести людям правду про події на Донбасі», – сказала в своєму виступі Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

За оцінками ООН, постраждалих від бойових дій на сході України 4,4 млн осіб. А сам Донбас визнаний одним із найбільш замінованих регіонів на планеті. 220 тисяч дітей, за даними ЮНІСЕФ, щодня змушені відвідувати школи в зоні бойових дій. Щодня ці діти ризикують бути пораненими або вбитими, підірватися на мінах або снарядах. Вони вчаться в будівлях, де в стінах зяють діри після обстрілів, а вікна закладені мішками. Де в підвалах обладнані бомбосховища, а у дворах валяються осколки снарядів.

Учасники конференції високо оцінили появу фотокниги «Донбас і Мирні».

«Розповісти про важку гуманітарну ситуацію на Донбасі через долі звичайних громадян – це найкращий спосіб достукатися до кожного. Жодна статистика не торкне так серце, як історія маленької дівчинки. Від цих людських історій, представлених у книзі, просто мурашки по шкірі», – сказала Аїда Каллендер зі Сараєво.

...Шестирічна Меланія Абдурашитова з Маріуполя залишилася жива, тому що мама закрила її своїм тілом від снаряда, а сама загинула. Дівчинка не втрачає оптимізму, попри те, що у неї немає однієї ніжки. А для 90-річної (на ту мить) Клавдії Шейко з Ольгинки, яка втратила доньку та внучку, став сенсом життя онук Павло, якого вона взяла під опіку. Її мрія – довше пожити, щоб поставити хлопчика на ноги.

Директор Фонду Ріната Ахметова Роман Рубченко підкреслив, що гуманітарна місія надає допомогу жителям Донбасу з 2014 року, зі самого початку бойових дій.

«Фонд сфокусувався на допомозі найбільш незахищеним категоріям мирних жителів: одиноким матерям, багатодітним сім'ям, людям похилого віку, людям з інвалідністю, пораненим дітям. Ці люди без системної допомоги та розв'язання їхніх щоденних проблем просто могли б не вижити», – сказав Рубченко.