Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова проводить тренінги для працівників соцслужб Донбасу

07.04.2016

Сьогодні, 7 квітня, у Сєверодонецьку Луганської області стартувала серія тренінгів для фахівців соціальних служб у справах дітей у Донецькій і Луганській областях. Захід організовано Фондом Ріната Ахметова в межах програми «Сирітству – ні!» спільно з Данською радою у справах біженців. Головна тема: «Діти – жертви конфлікту на Сході України: ризики та вразливість дітей, які є внутрішньо переміщеними особами».

«Найбільше дітей, які постраждали в результаті військового конфлікту, перебуває на Донбасі. Внаслідок бойових дій ці діти стають сиротами. Часто – без юридично оформленого статусу, але з реальними проблемами, оскільки стикаються з різними правовими колізіями, зокрема труднощами з оформленням документів», – розповіла Дар’я Касьянова, керівник програм і проектів Фонду Ріната Ахметова.

Як відомо, у лютому 2016 року Президент Петро Порошенко підписав закон № 936–VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей із дітьми». Законом внесено зміни до 9 чинних законів України, спрямованих на узгодження законодавства із Конвенцією ООН про права дитини.

Зокрема, він дає визначення таких понять, як «забезпечення найкращих інтересів дитини», «діти, які перебувають у складних життєвих обставинах», «діти, які постраждали внаслідок військових дій і збройних конфліктів».

«В Україні, нарешті, з’явився статус «дитини, яка постраждала від військового конфлікту». Але досі не розроблено нормативні документи, які б регламентували цей Закон. У фахівців соціальних служб у Донецькій і Луганській областях виникає багато питань, які потребують пояснень, тому тренінги Фонду Ріната Ахметова зараз актуальні й необхідні», – вважає Дар’я Касьянова.

У межах тренінгів буде розглянуто також нову для України форму сімейного виховання дітей – «сімейний патронат» (згідно зі змінами Закону, внесеними до Сімейного кодексу). Це дозволить уникнути негативного для дитини досвіду інтернатного виховання й забезпечить її тимчасове проживання в умовах, максимально наближених до сімейних.

Інші актуальні питання тренінгів:

  • захист дітей, які перебувають у зоні збройних конфліктів, і дітей, які постраждали внаслідок військових дій і збройних конфліктів;
  • вплив ситуації військових дій на розвиток дитини;
  • механізм взаємодії виконавчих комітетів та структурних підрозділів райдержадміністрацій у сфері захисту прав дитини;
  • соціальний захист дітей у світлі Закону України № 936–VIII.

Веде тренінги Людмила Волинець, експерт Фонду Ріната Ахметова щодо дотримання прав дітей, керівник об’єднання «Захист прав дитини – пріоритет держави».

Дати та місце проведення тренінгів від Фонду Ріната Ахметова:

  • 7–8 квітня, Сєвєродонецьк, Луганська область.
  • 12–13 квітня, Краматорськ, Донецька область.
  • 14–15 квітня, Маріуполь, Донецька область.