Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова провів у Маріуполі спецпоказ відеоісторій жителів Донбасу

21.09.2019

До Міжнародного дня миру

Фонд Ріната Ахметова провів у Маріуполі спеціальний показ роликів проекту «Рінат Ахметов – Допоможемо. Історії мирних». Це серія відеоісторій мирних жителів, постраждалих від збройного конфлікту. Це особисті розповіді, за якими доля всього Донбасу.

Формат заходу був незвичайним. Відвідувачі по одному заходили в «лабіринт пам’яті» – коридор із чорної тканини. Єдиними джерелами світла тут були екрани, на яких транслювалися відеоісторії земляків, чиє життя відразу змінив збройний конфлікт. З величезного масиву історій вибрали вісім, що були продемонстровані гостям заходу.

Одна з них – історія Галини Коваль і її тяжкохворої дочки Інни. До початку бойових дій вони жили в Павлополі з двома синами Галини та її мамою. Всі разом доглядали Інночку. Жили звичайним життям.

– Не думали, що так близько підійде війна, – зітхає Галина Іванівна.

У чотирихвилинному ролику жінка розповіла про біль, втрати, страждання, про допомогу та надії.

Гості заходу йшли від одного екрана до іншого, занурюючись у розповідь людей, яких вони ніколи не знали, але які буквально з кожною секундою ставали зрозумілими та рідними.

– Це ефект повного занурення. Мені дійсно стало здаватися, що героїв роликів я знаю давно. Їхній біль ставав моїм болем. А їхні сльози – моїми сльозами, – каже Любов Гальченко, відвідувачка виставки.

Багато хто утирав сльози, виходячи з коридору. У світлій кімнаті, розташованій в кінці лабіринту, глядачів чекали працівники Фонду Ріната Ахметова. Вони допомогли розповісти історії й тим, хто пройшов через жах конфлікту на Донбасі, але досі носив цей біль у собі. Тому що кожна – має бути розказана. Щоб голоси Мирних зазвучали й були почуті. Щоб не залишилося байдужих до трагедії, яка відбувається тут і зараз. Щоб кожен зрозумів, як це важливо: БАЧИТИ, СПІВЧУВАТИ, ЗНАТИ, РОЗКАЗАТИ.

Для України важливо зібрати та зберегти історії людей, які постраждали від конфлікту на Донбасі. Фонд це робить. Щоб про трагедію пам’ятали та знали в усьому світі. Щоб в Україні та Європі люди змогли відчути, хто ці діти та літні люди, які живуть на лінії зіткнення в таких складних умовах. І чому вони і далі там живуть.

– Жодна статистика не буде такою красномовною, як історії звичайних людей, життя яких розділилося на до та після. З початку збройного конфлікту Рінат Ахметов врятував понад мільйон людських життів на Донбасі. Це – мільйон доль! Кожна з цих історій має бути зібрана та розказана. Для Фонду важливо зібрати та зберегти історії людей, які постраждали від конфлікту, й артефакти, що для кожного стали символом пережитого. Щоб про трагедію пам’ятали та знали в усьому світі, – сказала Тетяна Кухоцька, директорка з розвитку проектів Фонду Ріната Ахметова.

Усі ролики проекту «Рінат Ахметов – Допоможемо. Історії мирних» усякий охочий зможе побачити на офіційних сторінках Фонду в YouTube (посилання на канал). Робота з документування історій мирних жителів триває. Якщо ви пройшли через ці випробування, розкажіть свою історію з хештегом #ФондРінатаАхметова. Ми зв’яжемося з героями найяскравіших історій і задокументуємо їхні свідчення. Щоб про них дізнався весь світ. Щоб знали та пам’ятали.

Захід відбувся напередодні Міжнародного дня миру, який відзначають 21 вересня.