Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова провів тренінг для усиновителів, опікунів, прийомних батьків та батьків-вихователів

18.04.2017

Сьогодні, 18 квітня, у Києві пройшов тренінг для усиновителів, опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів на тему «Взаємозалежність емоцій батьків та емоцій дітей. Техніки подолання стресу та вигорання». Навчання було організовано Фондом Ріната Ахметова в рамках програми «Сирітству – ні!».

Тренінг проводила координатор Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова Марина Сорокіна. Вона розповіла про те, як психоемоційний стан батьків впливає на психічний та фізичний розвиток дітей. Учасники тренінгу розглянули ситуацію, коли дитина потрапляє в нову родину, та з’ясували, з якими емоціями вона може зіткнутися, як поводитиметься і в чому причина такої поведінки. Психолог відповіла на найактуальніші запитання: що робити, якщо дитина проявляє агресію, часто плаче, «прилипає» до батьків, краде?
 

«Приємно було зустріти тут багато знайомих, із якими спілкувалися в Інтернеті. Відбулася «розвіртуалізація». А ще дуже важливо відчути, що проблеми, з якими ти стикаєшся у вихованні дітей, є в багатьох. Атмосфера на тренінгу така тепла, приємна. Захід цей, на мою думку, дуже важливий», – ділиться враженнями усиновителька Марина Сноз.

На тренінгу теоретичний матеріал чергувався з практичними завданнями. Тож усиновителі, опікуни прийомні батьки та батьки-вихователі ділилися своїми життєвими ситуаціями, а ще на собі змогли протестувати кілька арт-терапевтичних технік, які сприяють зниженню стресу та апатії.
 

Цього разу на тренінг із батьками приїхали і їхні діти. Малюки познайомилися та весело провели час: гралися з героями сучасних мультфільмів, малювали, танцювали та виконували запропоновані їм цікаві завдання. У кінці дня діти разом із мамами й татами в рамках тренінгу виконали вправу для стабілізації сімейних відносин.

«Мені дуже сподобався тренінг. Це дає ресурси, заряджає, дає надію й віру, що все буде добре. Дуже важливо те, що можна було прийти разом із дітьми й не переживати, з ким їх залишити вдома. Це нас приємно вразило. Дякуємо за запрошення!» – розповідає усиновителька Тетяна Іванова.
 

«Дуже приємно чути від батьків слова подяки на адресу Програми, Фонду й Засновника. Усі відзначають, що подібні зустрічі змінюють їхнє ставлення до себе, до дітей, до оточення, яке не завжди сприятливо впливає на процеси в сім’ях. З деякими батьками ми бачимося регулярно, деяких сьогодні побачили вперше. Це важливо, і це підкреслює результат нашої роботи, результат програми. Сподіваємося, що подібні зустрічі на нас чекатимуть і в майбутньому», – говорить менеджер проектів і програм Фонду Ріната Ахметова Анжела Фокіна.