Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова провів тренінг для представників соцслужб та фахівців сфери усиновлення

21.05.2021

21 травня 2021 року в Києві БО «Фонд Ріната Ахметова» провів тренінг «Методичне забезпечення процесу усиновлення в Україні». На заході були присутні Генеральний директор Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Міністерства соціальної політики України Руслан Сергійович Колбаса та директор ДУ «Державний інститут сімейної та молодіжної політики» Ірина Василівна Пєша.

Учасниками тренінгу були 30 фахівці обласних служб у справах дітей та центрів соціальних служб, а також експерти та діючі тренери. У рамках тренінгу відбулися презентація і обговорення проєкту навчальної тренінгової програми для тренерів, що здійснюють підготовку громадян України, які бажають усиновити дитину, методичного посібника для тренерів і робочого зошита для усиновлювачів. Навчальні матеріали були розроблені благодійною організацією «Фонд Ріната Ахметова» спільно з ДУ «Державний інститут сімейної та молодіжної політики».

Презентували матеріали відомі фахівці з питань усиновлення ‒ Любов Лоріашвілі, психологиня Київського міського ЦССДСМ, Надія Комарова, заслужена працівниця соціальної сфери України та Тетяна Андріученко, завідувачка відділу інноваційних технологій «Державного інституту сімейної та молодіжної політики».

«Сьогодні виникла гостра необхідність у підготовці тренерів, які будуть навчати потенційних усиновителів, оскільки з кожним роком їх кількість тільки зростає, – зазначає керівниця програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» Оксана Іщук. – Розуміючи важливість процесу усиновлення в Україні, Фонд запропонував розробити навчальну програму для тренерів з підготовки громадян України, які хочуть усиновити дитину, а також методичний посібник для ефективної роботи тренерів і зошит для усиновителів. Для цього Фонд Ріната Ахметова провів захід із таким широким колом учасників.

У рамках тренінгу Фонд об'єднав кращих експертів для того, щоб задовольнити поточні запити суспільства, і розробив якісні навчальні матеріали в електронному форматі. Таким чином, задано старт якісному навчанню кандидатів в усиновителі, а розроблені матеріали стануть чудовими помічниками і мудрими порадниками всім тим, хто поділяє думку Засновника Фонду, що кожна дитина повинна жити в сім'ї».

Із 2008 року програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» займається популяризацією усиновлення, підтримує батьків прийомних сімей та ДБСТ. Щорічно для них проводяться корисні тренінги та майстер-класи в різних куточках України, оновлюються сімейні історії на порталі. Програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» дала можливість мамам ділитися своїм досвідом і таким чином виявляти проблемні моменти виховання. Вони спілкуються на Facebook-сторінці програми, діляться у своїх коментарях враженнями від новин і оновлених історій. Завдяки «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» майже 10 000 сиріт знайшли батьків.