Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова повідомляє: уряд затвердив положення про малі групові будинки

01.11.2018

Кожна дитина має виховуватися у люблячій сім’ї. Та близько двом тисячам дітей, які мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, у зв’язку з інвалідністю важко знайти нові родини.  
 
31 жовтня Кабінет Міністрів України затвердив положення про малі групові будинки для розвитку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 
 
Метою створення малих групових будинків є забезпечення максимально наближених умов до сімейного виховання та догляду дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі з інвалідністю, та осіб з їх числа в закладах інституційного догляду та виховання дітей. 
 
Завдяки цьому положенню посилюватиметься правове регулювання реалізації прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання в сім’ї. 
 
На своїй сторінці у Facebook Микола Кулеба, уповноважений Президента України з прав дитини, прокоментував це положення так: «Я звертаюсь до органів місцевої влади! МГБ створюються виключно для дітей, які з різних причин не можуть бути влаштовані в сімейні форми виховання. Діти, для яких можна знайти сім’ю, не мають там опинитися. Ви повинні використати всі можливості, щоб дитина потрапила в сім’ю, і лише потім розглядати малий груповий будинок як альтернативу сімейному влаштуванню. Влаштування дитини в МГБ не знімає з органів місцевої влади відповідальності щодо подальшого пошуку сім’ї для дитини». 
 
Постанову прийнято з дорученням Міністерству соціальної політики доопрацювати та оформити у триденний строк відповідно до регламентних вимог та з урахуванням результатів обговорення.