Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова подарує дітям Донбасу мирне літо

16.04.2019

Фонд Ріната Ахметова подарує дітям Донбасу мирне літо

Богдану Зінченку з Горлівки ще не виповнилося й семи років, коли на Донбасі почався збройний конфлікт.

«Були обстріли, бабуся постійно молилася. У неї був нервовий тик і посивіло волосся. Стріляли дві ночі й один день. Я потім місяць відходив від цього», –ці спогади записали психологи дитячого оздоровчого табору, до якого Богдан потрапив влітку 2018 року в рамках проекту «Мирне літо – дітям Донбасу».

Коли хлопчик приїхав у табір, був замкненим і лякливим. Два тижні опісля родичі його не впізнавали – очі знову засяяли, було видно, що дитина спромоглася забути про жахи, які випало пережити.

Психологи Фонду Ріната Ахметова, які пройшли навчання за курсом «Травма війни», за допомогою різних методик виявляли в Богдана та інших дітей стресові точки та важкі спогади, навчили їх справлятися з панічними атаками та прийомам саморегуляції.

Проект «Мирне літо – дітям Донбасу» розпочався у 2015 році, коли стало зрозуміло, що діти, які проживають пліч-о-пліч зі збройними діями, потребують психологічної реабілітації. Величезний стрес, потрясіння, жахи не могли не залишити сліду в дитячих душах.

– Попрацювавши з дітьми з Луганської та Донецької областей, дійшли висновку, що їх потрібно терміново рятувати від кайданків переживань, інакше в майбутньому все відгукнеться у формі неврозів і психосоматичних захворювань. У багатьох дітей Донбасу є різні проблеми. Хтось боїться виходити з дому, хтось лякається гучних звуків, багато хто страждає на панічні атаки. Не випадково була розроблена програма реабілітації, що стала фундаментом проекту «Мирне літо – дітям Донбасу», – розповіла Марина Сорокіна, психолог Фонду Ріната Ахметова.

За час роботи проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» відпочинок і оздоровлення отримали приблизно 4000 хлопчиків і дівчаток.

– Курс психологічної реабілітації – те, що відрізняє відпочинок за проектом «Мирне літо – дітям Донбасу» від перебування в традиційному дитячому таборі. За допомогою спеціальних ігор та арт-терапії діти опрацьовують свої страхи та тривогу, – сказала директорка з розвитку проектів Фонду Тетяна Кухоцька.

Ось лише кілька відгуків дівчаток і хлопчиків, які пройшли психологічну реабілітацію.

Аліса (Донецьк): «Мені тут не страшно, я не переживаю за себе, я тут відпочиваю, мені просто весело й добре. Рінат Ахметов подарував мені цей відпочинок, дякую йому за це».

Андрій (Макіївка): «Тут я не підхоплююся посеред ночі через те, що хтось починає стріляти. Не хочеться звідси їхати, тут я зустрів справжніх друзів. Це дуже добрий вчинок Ріната Ахметова. Я йому вдячний за літній відпочинок, за те, що він просто така людина. Давно в таборі не був. З 2014 року. Той, у який я щороку їздив, закрили через те, що почалися бойові дії».

Фонд Ріната Ахметова починає прийом заявок на новий сезон проекту, що стартує вже в червні.

Хто може взяти участь у проекті «Мирне літо – дітям Донбасу»

Школярі віком 8–14 років, які проживають у населених пунктах Донецької та Луганської областей, зокрема розташованих на лінії зіткнення й тимчасово непідконтрольній території України.

Пріоритет віддається дітям із багатодітних, неповних сімей, вихованцям дитячих будинків сімейного типу.

Подати заявку можна за телефоном гарячої лінії Фонду 0 800 509 001.