Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова передав маріупольським медикам обладнання для виявлення коронавірусу

17.04.2020

Маріупольська філія Донецького обласного лабораторного центру МОЗ України отримала аналізатор проб QuantStudio ™ 5 в комплекті з тест-системою SARS-CoV-2 onestep RT-PCR, CE-IVD і боксом біобезпеки E Series 120 cm, MSC-IIA-E120, Metisafe. Це обладнання дозволить медикам якісно визначати в лабораторних умовах наявність коронавірусу COVID-19, що спричиняє важкі ускладнення. Обладнання було закуплено і передано лікарям Донбасу за особистим рішенням Засновника Фонду Ріната Ахметова.

– Всесвітня загроза пандемії розкрила безліч проблем у медичній сфері країни. І Фонд Ріната Ахметова, і представництва SCM у різних куточках країни в координації з Міністерством охорони здоров'я та оперативними штабами наразі вирішує такі проблеми. Щоб медикам Донбасу не доводилося відправляти матеріали для аналізу в лабораторії інших областей, за особистим рішенням Засновника, Фонд Ріната Ахметова придбав і передав медикам Маріуполя аналізатор, який видає високоточні результати проб на інфекцію. Надточні результати і можливість проводити аналіз на місці значно підвищать ефективність виявлення інфікованих і допоможуть у боротьбі з поширенням COVID-19. Переданий Маріуполю аналізатор – це продовження захисного бар'єру від епідемії, який Фонд почав зводити, передавши в регіони 300 000 експрес-тестів на коронавірус. Швидко виявити та ізолювати носія – один із головних способів боротьби з епідемією, – сказала Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

За словами завідувача Маріупольської філії ДУ «Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимира Терещенка, аналізатор проб на коронавірус QuantStudio ™ 5 – один із найсучасніших апаратів свого класу.

– До цього в Донецькій області не було таких суперсучасних приладів. Він достовірний, точний, швидкий. Видає результат буквально за кілька годин. Тільки уявіть, що раніше ми возили відібраний біоматеріал у Київ або Слов'янськ. Тепер процес отримання результатів значно прискориться і розширить наші можливості у боротьбі з коронавірусом. Будемо працювати не тільки для Маріуполя, але й для всієї області. Ресурси апарату дозволяють. Я дуже вдячний Рінату Ахметову за своєчасну допомогу, – зазначив Володимир Терещенко.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко вважає, що ефективність боротьби з коронавірусом тепер значно зросте по всьому регіону і пояснив, наскільки є важливою підтримка державної медицини.

– Підтримка один одного, підтримка медицини – це найважливіше, що відбувається сьогодні. Рінат Ахметов ще в лютому почав допомагати країні. У тому числі Маріуполю. Була ціла програма розроблена. Наше місто на тому тижні отримало 15 000 тестів. Зараз Фонд Ріната Ахметова передав нам унікальне обладнання. Цей аналізатор заощадить багато часу лікарям, не потрібно буде відправляти аналізи до Києва. Дякую за цей своєчасний подарунок! Упевнений, що завдяки об'єднанню зусиль медицини, бізнесу, регіональної та центральної влади ми скоро вийдемо з цієї пандемії, – сказав Вадим Бойченко.

- Безумовно, такий щедрий подарунок і така допомога від Фонду Ріната Ахметова - це значний внесок в нашу боротьбу з коронавірусом. Від імені обласної державної адміністрації хочу щиро подякувати і Фонду, і особисто Засновнику Фонду за таку допомогу, - відзначив радник голови держадміністрації  Донецької області Микола Трофименко.

Фонд Ріната Ахметова, за особистим рішенням Засновника, закупив для медиків України 300 000 експрес-тестів для виявлення коронавірусу та передав їх до Стабілізаційного фонду, створена при Президентові України.

Раніше тести надійшли до державних лікарень в Харківській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Івано-Франківській, Дніпропетровській, Львівській та Київській областях, а також у місті Києві.

 

Рінат Ахметов спрямував на боротьбу з COVID-19 300 мільйонів гривень. Для цього він об’єднав усі ресурси – благодійного Фонду, ФК «Шахтар», компаній ДТЕК, Метінвест та інших активів SCM для допомоги Україні.

Ще в лютому, за особистим рішенням Ріната Ахметова, Фонд першим у країні відреагував на світовий виклик загрози пандемії коронавірусу. Вже закуплено та передано МОЗ обладнання для ефективного лікування ускладнень COVID-19 – висококласні апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ) і кисневі концентратори.

Зокрема, апарати ШВЛ від Фонду встановлено в Полтавській обласній інфекційній лікарні, Рівненській центральній міській лікарні та Закарпатській обласній лікарні. У названих лікарнях Полтави та Рівного також встановлені кисневі концентратори для ШВЛ. Окремо концентратор від Фонду постачено до Волинської обласної інфекційної лікарні. Медзаклади, які вже отримали обладнання від Фонду, визначало Міністерство охорони здоров’я України.

Фонд також придбав засоби індивідуального захисту для українських медиків: унікальний ізолювальний мобільний бокс для транспортування інфекційних хворих EgoZlin biobag EBV, захисний біологічний і протихімічний костюм із фільтрувально-вентиляційною установкою EOBO-20 EgoZlin, захисні одноразові комбінезони від хімічних засобів, інфрачервоні термометри з лазерною указкою, багатошарові респіратори, захисні маски, окуляри.

Ще 22 апарати ШВЛ встановлено в автомобілях неонатальної швидкої допомоги, переданих Фондом у всі області країни за проєктом «200 швидких для України».

Фонд Ріната Ахметова також закуповує аналізатори проб на коронавірус у комплекті з тест-картриджами для них.

Фонд Ріната Ахметова в співпраці з Мінцифри створили освітні серіали для педагогів («Карантин: онлайн-сервіси для вчителів») і школярів («Діджитал-фізкультура для школярів за участю зірок спорту»). Цикли відеокурсів розміщені на сторінці Фонду Ріната Ахметова у Facebook і Youtube-каналі.

Спільно з телеканалом «Україна» Фонд створив соціальні ролики, що закликають людей похилого віку дотримуватися правила номер один під час карантину – залишатися вдома. У роликах #БатькиВДОМА беруть участь ведучі каналу «Україна» – амбасадори Фонду Ріната Ахметова – Ігор Пупков, Олег Панюта, Григорій Герман, Олексій Суханов та відомий журналіст Савік Шустер.