Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова передав апарати ШВЛ Івано-Франківській області

13.06.2020

Фонд Ріната Ахметова передає українським державним лікарням 32 висококласних апарати штучної вентиляції легенів. Це найбільша на сьогодні партія апаратів ШВЛ, що привезена у країну з початку епідемії коронавірусу. Зокрема, два апарати ШВЛ від Фонду та компанії ДТЕК отримав Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр. Ще один апарат був переданий Центральній міській клінічній лікарні.

«Фонд зробив практично неможливе. Самі медики визнають, що майже нереально придбати високоякісні апарати ШВЛ, оскільки вони необхідні в кожній країні світу. І сьогодні ми передаємо черговий транш сучасного обладнання Івано-Франківській області», – сказав представник ДТЕК Олександр Воронкін.

Апарати ШВЛ медики одержують в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні». Це частина великої програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Це реанімаційне обладнання буде актуальним навіть через багато років, оскільки необхідне для надання допомоги важким хворим, для порятунку життя людей по всій Україні.

У свою чергу голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів подякував за допомогу – медики регіону відчули дієву підтримку.

«Спасибі за цю велику і важливу допомогу. Фонд був з нами, коли було дійсно важко. Завдяки цим апаратам допомогу отримають ті хворі, хто продовжує надходити в лікарні. Таке високотехнологічне обладнання дуже потрібно лікарням, які першими стали на захист здоров'я людей», – розповів Віталій Федорів.

Раніше Івано-Франківський обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф отримав експрес-тести для виявлення коронавірусної інфекції. Зокрема, 3400 тест-систем були передані Фондом Ріната Ахметова саме для медиків, щоб вони могли контролювати своє здоров'я. Ще 10 000 тестів одержали обласні державні медустанови Прикарпаття для перевірки пацієнтів із підозрою на COVID.

Як розповів головний лікар Центру Любомир Малофій, апарат ШВЛ – одна з головних потреб українських лікарень.

«Хочу подякувати Фонду Ріната Ахметова за апаратуру, з якою будуть працювати і надавати допомогу наші фахівці. У нас були пацієнти, які потребували таких апаратів, але не всім ми могли їх надати через нестачу. Тепер у наших лікарів таких випадків не буде», – зазначив Любомир Малофій.

Нова техніка вразила і медиків Центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківська. За словами головлікаря Тараса Масляка, це та допомога, якої особливо потребував регіон.

«Епідемія коронавірусу показала, що дуже багато хворих потребують апаратів штучної вентиляції легенів. І ця допомога Фонду Ріната Ахметова дуже важлива і цінна. Ці апарати відіграють вирішальну роль в ті моменти, коли йде боротьба за життя», – сказав Тарас Масляк.

Також Олександр Воронкин від імені Фонду вручив чотирьом лікарям-анестезіологам двох лікарень Івано-Франківської області сертифікати про проходження спеціального курсу, що навчає роботі з найсучаснішими моделями апаратів ШВЛ. Його Фонд Ріната Ахметова організував з Міністерством охорони здоров'я та Асоціацією анестезіологів України.

Тригодинний вебінар, під час якого провідні експерти МОЗ ділилися з лікарями державних медустанов передовим світовим досвідом лікування COVID-19 і нюансами роботи з останніми моделями ШВЛ, відбувся наприкінці травня. Понад 800 медиків з усієї України взяли участь в онлайн-навчанні від Фонду Ріната Ахметова.

Крім того, медики двох лікарень отримали особливий подарунок від Фонду – сертифікати на комплект медичної спецодягу. Лікарі зможуть по QR-коду вибрати необхідні розміри одягу, який буде пошитий для них на спецзамовлення.

Фонд Ріната Ахметова придбав і передає українським медикам 200 апаратів ШВЛ. Вони надходять в регіони – туди, де потреба в такій медтехніці особливо висока.

«200 апаратів ШВЛ – це найбільший приватний внесок у сферу медицини України і ключовий елемент допомоги країні в боротьбі з коронавірусом в рамках програми Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Вона спрямована на вирішення найважливіших медичних потреб країни. Апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова в числі найсучасніших в світі, але найголовніше – вони прості у використанні та значною мірою виключають людський фактор. Завдяки цьому закуплені апарати ШВЛ можуть бути використані відразу ж після інсталяції практично в будь-якому куточку України, що дуже важливо в умовах епідемії, коли рятувати життя потрібно тут і зараз», – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Як повідомлялося, раніше Фонд Ріната Ахметова і банк ПУМБ передали Івано-Франківській області апарат штучної вентиляції легенів.