Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова організував для дітей тренінг із мінної безпеки

05.06.2019

Проект «Мирне літо – дітям Донбасу» Фонду Ріната Ахметова триває. Для дітей-учасників було проведено тренінг із мінної безпеки. Як лектори з такої важливої теми перед дітьми-учасниками проекту виступили фахівці Данської ради у справах біженців / Данської групи з розмінування. Аля Сівер у цій організації керує департаментом інформування про мінну небезпеку. Під час тренінгу вона розповідає дітям факти, про які потрібно пам’ятати всім, хто живе в «сірій зоні»:

– Небезпека підірватися на міні є й «на нулі», тобто прямо на лінії розмежування, і навіть за 15 кілометрів від неї. Діти, запам’ятайте: міни – як гриби. Якщо побачите одну, отже, поруч буде ще кілька. Міни бувають різні. Численні з них працюють за принципом ноутбука – спрацьовують тільки від розкриття, яке може статися, якщо на них наступити або наїхати транспортом.

Періодично лектор ставить дітям запитання, що стосуються мін і нерозірваних снарядів. Охочих відповісти багато – руки тягнуть усі.

– Стрілянина, міни, розтяжки… для мене це вже якісь звичайні речі. Не так давно ми їхали з батьками дорогою, і в п’ятистах метрах від нас летіла ракета. Тато запевняв нас із мамою, що вона навчальна. Але це він нас заспокоював, – сказав Іван Дзюба, один із тих, хто цьогоріч приїхав у «Перлину Донеччини» як учасник проекту «Мирне літо – дітям Донбасу». Іван каже, що за п’ять років вивчив усі типи вибухових пристроїв, їхні особливості та характеристики. Але лекцію з мінної безпеки, організовану Фондом Ріната Ахметова, хлопчик вважає важливою.

– Тут багато дітей із «сірої зони», там всюди міни. Нещодавно в нас троє хлопців гуляли, зайшли в занедбаний будинок і наткнулися на розтяжку, – сказав хлопчик.

Аля Сівер вражена такою «підкованістю» дітей:

– Вони дійсно під час тренінгу показали, що знають набагато більше, ніж доросле населення Донбасу. Вони сиплять зовсім недитячими термінами, буденно говорять про снаряди, що несуть смерть.

Ще один слухач лекції – Іван Васильєв, переселенець із Донецька – підтверджує спостереження експерта:

– Бойові дії змінюють дітей. Ми починаємо думати як дорослі, тому що бачимо страшні речі, – каже хлопчик. І додає: «Мирне літо – дітям Донбасу» дуже важливий проект. Тут нас вчать відпускати минуле й жити далі.

– За даними ООН, Донбас є однією з найбільш замінованих зон на планеті, а у 2017–2018 роках 40% загиблих на сході України мирних мешканців втратили життя саме від мін. Водночас уздовж лінії зіткнення на Донбасі зараз живуть 240 тисяч дітей. Вони в групі ризику. Сподіваємося, сьогоднішній тренінг допоможе запобігти трагедії, – каже Андрій Хворостянко, керівник програм Фонду Ріната Ахметова.

Літній відпочинок за проектом «Мирне літо – дітям Донбасу» триває. Попереду в дітей безліч інших корисних заходів.

Цьогоріч учасниками трьох змін проекту стануть 500 хлопчиків і дівчаток. А загалом з 2015-го Фонд подарував мирне літо для 4000 дітей з непідконтрольної Україні території, із «сірої зони», а також дітей-переселенців. Для більшості з них це єдина можливість оздоровитися і пройти психологічну реабілітацію.