Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова обладнав Маріупольську філію Донецького обласного лабораторного центру МОЗ усім необхідним для точного виявлення COVID-19

02.05.2020

Фонд передав лабораторії Маріупольської філії Донецького обласного лабораторного центру МОЗ України додаткове обладнання, яке зробить цикл аналізу повним і головне – забезпечить  високоточні результати.

Зокрема, медики отримали дві центрифуги і спеціалізований термостат. Високошвидкісну центрифугу D2012 PLUS і центрифугу CM-8 MICROMED використовують для виділення РНК вірусу, тобто для пошуку вірусу в матеріалі для аналізу. Ці найсучасніші на сьогодні апарати здатні виявити навіть одну одиницю РНК, максимально зберігаючи її цілісність. Завдяки цьому наступні лабораторні операції точно визначають: COVID-19 це чи ні. Термостат TDB-120 не тільки підтримує необхідну температуру зразків в пробірках, але й захищає їх від випаровування. Адже кожна досліджувана проба не перевищує 1 мікролітра (1 мікролітр дорівнює 0.001 мілілітра) і здатна моментально випаруватися. Термостат TDB-120 повністю виключає можливість випаровування.

Раніше Фонд Ріната Ахметова передав цій лабораторії аналізатор проб QuantStudio ™ 5 в комплекті з тест-системою і боксом біобезпеки. Аналізатор дозволить медикам якісно визначати в лабораторних умовах наявність коронавірусу COVID-19, який спричиняє важкі ускладнення. Це один із найсучасніших апаратів свого класу, укомплектований тест-системою і боксом біобезпеки.

 «Це обладнання було закуплено і передано Донбасу за особистим рішенням Засновника Фонду Ріната Ахметова. Маріупольська філія Донецького обласного лабораторного центру тепер повністю забезпечена всім необхідним для протистояння коронавірусу. Для місцевої лабораторії Фонд не тільки придбав аналізатор проб, а також повністю обладнав найсучаснішою спецтехнікою для високоточного визначення результатів аналізів», – розповів Михайло Катеринчак, керівник проєктів Фонду.

Завідувач Маріупольської філії Донецького обласного лабораторного центру Володимир Терещенко зазначив, що таке обладнання максимально допоможе області. А найголовніше – воно буде використовуватися і надалі завдяки своєму широкому спектру застосування:

«Фонд Ріната Ахметова продовжує благородну справу допомоги державній сфері охорони здоров'я. Це обладнання буде працювати не тільки під час коронавірусу. Адже ми займаємося дослідженням холери, туляремії, лептоспірозу та ряду інших інфекцій. Дякуємо, це дуже серйозна допомога».

У свою чергу, завідувачка лабораторії Маріупольської філії Донецького обласного лабцентру Ірина Давиденко подякувала Фонду за апаратуру, зазначивши її актуальність і важливість.

«Велике спасибі. Це саме те обладнання, якого нам так не вистачало в роботі. Це обладнання може бути використано під час фази виділення ДНК і РНК збудника з клінічних зразків. Так, високошвидкісна центрифуга забезпечує поділ на фракції різних елементів, що використовується для виділення РНК. Вона має функцію охолодження і призначена для різного виду пробірок. Друга міні-центрифуга забезпечує перемішування досліджуваних зразків, вона обладнана спеціальними приставками, які можуть бути використані для струшування навіть однієї пробірочки. Дуже важливе обладнання. А твердотільний термостат призначений для тривалої контрольованої інкубації досліджуваних зразків при температурі від +5 до +100 градусів. Ми вдячні за цю неоціненну допомогу», – сказала Ірина Давиденко.

Як зазначила член Наглядової ради Фонду Наталя Ємченко, за особистим рішенням Ріната Ахметова для українських медиків закуповується надсучасне обладнання для боротьби з коронавірусом.

«На сьогоднішній день ми фактично повністю обладнали Маріупольську філію Донецького обласного лабораторного центру МОЗ України дорогим і висококласним устаткуванням, яке зараз користується попитом у всьому світі. Ця медтехніка буде актуальною як для виявлення коронавірусу, так і після епідемії – для визначення інших захворювань. Системна допомога країні триває», – зазначила Наталія Ємченко.

Рінат Ахметов направив 300 мільйонів гривень на боротьбу з COVID-19. Для цього він об’єднав усі ресурси – благодійного Фонду, ФК «Шахтар», компаній ДТЕК, Метінвест та інших активів SCM для допомоги Україні.

Фонд Ріната Ахметова придбав для всієї країни 300 тисяч експрес-тестів на коронавірус. Вони передані до Стабілізаційного фонду, ініційованого Президентом України, і наразі надходять у регіони.

Ще в лютому, за особистим рішенням Ріната Ахметова, Фонд першим у країні відреагував на світовий виклик загрози епідемії коронавірусу. Вже закуплено та передано МОЗ обладнання для ефективного лікування ускладнень COVID-19 – висококласні апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ) SERVO-I UNIVERSAL і SERVO AIR шведського виробництва та кисневі концентратори.

Зокрема, апарати ШВЛ від Фонду встановлено в Полтавській обласній інфекційній лікарні, Рівненській центральній міській лікарні та Закарпатській обласній лікарні. У названих лікарнях Полтави та Рівного встановлено кисневі концентратори для ШВЛ. Окремо концентратор від Фонду передано до Волинської обласної інфекційної лікарні. Медзаклади, що вже одержали обладнання від Фонду, визначало Міністерство охорони здоров’я України.

Фонд також придбав засоби індивідуального захисту для українських медиків: унікальний ізолювальний мобільний бокс для транспортування інфекційних хворих EgoZlin biobag EBV, захисний біологічний та протихімічний костюм із фільтрувально-вентиляційною установкою EOBO-20 EgoZlin, захисні одноразові комбінезони від хімічних засобів, інфрачервоні термометри з лазерною указкою, багатошарові респіратори, захисні маски, окуляри.

Ще 22 апарати ШВЛ встановлено в автомобілях неонатальної швидкої допомоги, переданих Фондом у всі області за проєктом «200 швидких для України».

17 квітня Фонд передав для Маріупольської філії Донецького обласного лабораторного центру МОЗ України аналізатор проб QuantStudio ™ 5 в комплекті з тест-системою SARS-CoV-2 onestep RT-PCR, CE-IVD і боксом біобезпеки E Series 120 cm, MSC-IIA-E120 , Metisafe.

23 квітня Фонд Ріната Ахметова передав Інституту серця Міністерства охорони здоров'я України сучасний аналізатор проб на коронавірус Convergys® PCRtist в комплекті з тест-картриджами. Апарат максимально автоматизовано, що майже повністю виключає вплив людського фактора на процес і результати тестування.

Фонд Ріната Ахметова у співпраці з Мінцифри створили унікальні освітні серіали для педагогів («Карантин: онлайн-сервіси для вчителів») і спільно з ФК «Шахтар» – для школярів («Діджитал-фізкультура для школярів за участю зірок спорту»). Цикли відеокурсів розміщені на сторінці Фонду Ріната Ахметова у Facebook і на Youtube-каналі.

Також Фонд спільно з Міністерством цифрової трансформації, Міністерством охорони здоров'я та Асоціацією анестезіологів України представили новий відеопроєкт «COVID-19: що потрібно знати про роботу апаратів штучної вентиляції легенів». Він покликаний допомогти фахівцям, які будуть або вже застосовують в практиці реанімаційне обладнання для порятунку пацієнтів з ускладненнями коронавирусної інфекції, швидко освоїти принципи роботи сучасної цифрової медтехніки. Серіал буде доступний на YouTube-каналі і сторінках Фонду Ріната Ахметова в соцмережах.

Спільно з телеканалом «Україна» Фонд створив соціальні ролики, що закликають людей похилого віку дотримуватися правила номер один під час карантину – залишатися вдома. У роликах #БатькиВДОМА беруть участь ведучі каналу «Україна» – амбасадори Фонду Ріната Ахметова – Ігор Пупков, Олег Панюта, Григорій Герман, Олексій Суханов і відомий журналіст Савік Шустер.