Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова інформує, що Президент підписав указ про першочергові заходи щодо захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування

15.01.2018

Президент Петро Порошенко підписав указ «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа» задля забезпечення їхніх законних інтересів.

Глава держави визначив необхідність запровадження грошової компенсації дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа за належні їм для отримання житлові приміщення та відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату такої компенсації.

Крім того, з метою забезпечення житлом цієї категорії дітей уряду доручено передбачати щороку в державному бюджеті України видатки для будівництва малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла.

Кабінет міністрів також має опрацювати питання щодо розробки типових проектів і вимог для будівництва малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, дитячих будинків сімейного типу, у тому числі з урахуванням потреб осіб з інвалідністю.

Уряду також доручено вирішити в установленому порядку питання про збільшення державної соціальної допомоги на дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім’ях громадян.

Обласним та Київській міській державним адміністраціям доручено вживати заходи для своєчасного виявлення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, надання їм відповідного статусу, влаштування до сімейних форм виховання, створення з цією метою патронатних сімей та поширення практики наставництва.

Також з метою підвищення фахового рівня працівників служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Президент визначив необхідність запровадження програм їх підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації та сертифікації діяльності.

З текстом указу Президента України № 5/2018 «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа» можна ознайомитися, перейшовши за посиланням.

У подальшому спеціалісти програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова інформуватимуть користувачів порталу про те, як відбуватиметься виконання заходів щодо захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.