Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова і компанія ДТЕК ВДЕ забезпечили медиків Приморська засобами індивідуального захисту

25.04.2020

Фонд Ріната Ахметова разом з ДТЕК передали для медиків міста Приморська (Запорізька область)засоби індивідуального захисту. У Приморську знаходиться одна з обласних опорних лікарень для хворих на коронавірус.  Тому захисні костюми для лікарів дуже необхідні. В першу чергу їх отримають ті медики, яким найбільше загрожує ризик зараження.

«Рінат Ахметов першим прийшов на допомогу Україні, коли вона стикнулася із загрозою коронавірусу. Він об'єднав ресурси благодійного Фонду, ФК «Шахтар», компаній ДТЕК, Метінвест та інших активів SCM і направив 300 мільйонів гривень на боротьбу з епідемією. У березні та квітні ми передали 300 000 експрес-тестів для виявлення інфекції. Вони вже надійшли у державні лікарні в Харківській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Івано-Франківській, Дніпропетровській, Львівській та Київській областях, а також у місті Києві. Разом з ними Фонд передав лікарям індивідуальні засоби спецзахисту: захисні комбінезони, багатошарові респіратори, захисні маски, окуляри.

Крім того, Фонд закупив і доставив в Україну сучасні аналізатори проб. Вони вже передані Маріупольській філії Донецького обласного лабораторного центру та Інституту серця МОЗ України.

Наразі Фонд займається доставкою в Україну 200 апаратів штучної вентиляції легенів. Перший транш ШВЛ вже надійшов і переданий у державні лікарні в Житомирській, Полтавській, Рівненській і Закарпатській областях. Наступні партії ШВЛ уже закуплені, і ми робимо все можливе, щоб доставити їх в Україну найближчим часом. Доставляється в Україну й інше дороге обладнання. Допомога країні триває», – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Зокрема, від Фонду Ріната Ахметова і ДТЕК лікарі Приморська отримали багаторазові комбінезони, захисні окуляри, бахіли і маски.

«Епідемія набирає обертів, тому вкрай важливо захистити медиків, які першими контактують із хворими. Вони у найбільшій зоні ризику – і повинні бути надійно захищені. Це важливо для всіх нас, – підкреслив начальник Приморської вітроелектростанції Артем Попов. – Я знаю, що сьогодні багато приморців допомагають у боротьбі з епідемією.  Ми разом з вами. Тільки спільні дії представників громади, бізнесу і влади можуть допомогти у вирішенні завдань, які стоять перед Україною у цій надзвичайній ситуації. Ми намагатимемося зробити все можливе, щоб допомогти медикам убезпечити себе і протистояти поширенню вірусу».

Раніше Фонд Ріната Ахметова разом з ДТЕК передали Приморську експрес-тести для виявлення COVID-19. Також компанією було закуплено 100 багаторазових комплектів спецзахисту, передані дві тисячі масок, інші спецзасоби.

«Приморський район вже вдруге приймає гуманітарну допомогу від Фонду Ріната Ахметова і ДТЕК. Першими були 500 експрес-тестів для діагностування коронавірусу. Сьогодні район отримав захисні костюми, маски, окуляри і бахіли. Також хочу зазначити: костюми відмінної якості, багаторазові. Цього вкрай не вистачало нашим лікарям. Щиро дякую компанії та Фонду Ріната Ахметова. Це позитивний приклад того, яким має бути соціально відповідальний бізнес. Увесь Приморський район розраховує на подальшу плідну співпрацю», – подякував Артем Попов, голова Приморської районної адміністрації.

Рінат Ахметов направив 300 мільйонів гривень на боротьбу з COVID-19. Для цього він об’єднав усі ресурси – благодійного Фонду, ФК «Шахтар», компаній ДТЕК, Метінвест та інших активів SCM для допомоги Україні.

Фонд Ріната Ахметова придбав для всієї країни 300 тисяч експрес-тестів на коронавірус. Вони вже передані до Стабілізаційного фонду, ініційованого Президентом України, і наразі надходять у регіони.

Ще в лютому, за особистим рішенням Ріната Ахметова, Фонд першим у країні відреагував на світовий виклик загрози епідемії коронавірусу. Вже закуплено та передано МОЗ обладнання для ефективного лікування ускладнень COVID-19 – висококласні апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ) SERVO-I UNIVERSAL і SERVO AIR шведського виробництва та кисневі концентратори.

Зокрема, апарати ШВЛ від Фонду встановлено в Полтавській обласній інфекційній лікарні, Рівненській центральній міській лікарні та Закарпатській обласній лікарні. У названих лікарнях Полтави та Рівному встановлено кисневі концентратори для ШВЛ. Окремо концентратор від Фонду передано до Волинської обласної інфекційної лікарні. Медзаклади, що вже одержали обладнання від Фонду, визначало Міністерство охорони здоров’я України.

Фонд також придбав засоби індивідуального захисту для українських медиків: унікальний ізолювальний мобільний бокс для транспортування інфекційних хворих EgoZlin biobag EBV, захисний біологічний та протихімічний костюм із фільтрувально-вентиляційною установкою EOBO-20 EgoZlin, захисні одноразові комбінезони від хімічних засобів, інфрачервоні термометри з лазерною указкою, багатошарові респіратори, захисні маски, окуляри.

Ще 22 апарати ШВЛ встановлено в автомобілях неонатальної швидкої допомоги, переданих Фондом у всі області за проєктом «200 швидких для України».

Фонд Ріната Ахметова також закупив аналізатори проб на коронавірус у комплекті з тест-картриджами для них.

Фонд Ріната Ахметова у співпраці з Мінцифри створили унікальні освітні серіали для педагогів («Карантин: онлайн-сервіси для вчителів») і спільно з ФК «Шахтар» – для школярів («Діджитал-фізкультура для школярів за участю зірок спорту»). Цикли відеокурсів розміщені на сторінці Фонду Ріната Ахметова у Facebook і на Youtube-каналі.

Також Фонд спільно з Мінцифри, Міністерством охорони здоров'я та Асоціацією анестезіологів України представили новий відеопроєкт «COVID-19: що потрібно знати про роботу апаратів штучної вентиляції легенів». Він покликаний допомогти фахівцям, які будуть або вже застосовують в практиці реанімаційне обладнання для порятунку пацієнтів з ускладненнями коронавірусної інфекції, швидко знайти спільну мову з сучасною цифровою медтехнікою. Серіал буде доступний на YouTube-каналі та сторінках Фонду Ріната Ахметова в соцмережах.

Спільно з телеканалом «Україна» Фонд створив соціальні ролики, що закликають людей похилого віку дотримуватися правила номер один під час карантину – залишатися вдома. У роликах #БатькиВДОМА беруть участь ведучі каналу «Україна» – амбасадори Фонду Ріната Ахметова – Ігор Пупков, Олег Панюта, Григорій Герман, Олексій Суханов і відомий журналіст Савік Шустер.