Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова і ФК «Шахтар» передали Харківській області 20 000 експрес-тестів на коронавірус

06.04.2020

6 квітня Фонд Ріната Ахметова і ФК «Шахтар» передали Харківській області 20 000 експрес-тестів для виявлення коронавірусу COVID-19. Цей регіон став першим, куди надійшла частина партії з 300 тисяч тестів, закуплених Фондом для всієї України.

Високочутливі тести для первинної діагностики коронавірусу дають змогу перевірити пацієнта з підозрою на COVID-19 усього за 15 хвилин.

– Державні лікарні України гостро потребують подібних тестів. Завдяки їм лікарі зможуть швидко приймати ефективні епідеміологічні рішення – діагностувати вірус і ізолювати його носіїв, щоб запобігти поширенню епідемії. Уся партія, закуплена Фондом, буде розподілена МОЗ між регіонами. Експрес-тести, закуплені Фондом Ахметова, передаються тільки в державні лікарні, передаються безоплатно, – сказала Наталя Ємченко, член Наглядової Ради Фонду Ріната Ахметова.

Голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер подякував Фонду і ФК «Шахтар» за допомогу та зазначив, що участь великого бізнесу в допомозі країні – приклад для всіх.

– Я хочу висловити свою вдячність фонду Ріната Ахметова, усім небайдужим футболістам. Для Харкова та Харківської області це дуже й дуже важливо, – сказав голова ХОДА Олексій Кучер. – Ці 20 тисяч тестів ми роздамо тим опорним лікарням, які прийматимуть перших хворих з COVID-19.

Сертифікати на тести представники харківської влади отримали з рук гравця ФК «Шахтар» Валерія Бондаря.

– Я сам харків’янин, а зараз у Харкові «Шахтар» завойовує трофеї, і ми як футболісти відчуваємо підтримку від вболівальників під час матчів. Дуже вдячні їм за це. Я радий, що ми можемо зараз усією командою зробити добру справу для мого рідного міста. Щиро дякую Рінату Леонідовичу та Фонду, що ці тести з’явилися в Харкові і зможуть допомогти. Головне, щоб усі наші вболівальники зараз залишалися вдома, дотримувалися карантину та дбали про своїх близьких. Футбол скоро повернеться в місто, і ми будемо раді бачити всіх на наших іграх у Харкові», – зазначив Валерій Бондар, захисник ФК «Шахтар».

Валерій Бондар також виступив у ролі добровольця і прямо під час передачі пройшов експрес-тест на коронавірус. Результат виявився негативним.

Тести, придбані Фондом Ріната Ахметова й передані Харківській області, надійдуть у державні медичні установи області найближчим часом.

Рінат Ахметов направив на боротьбу з COVID-19 300 мільйонів гривень. Для цього він об’єднав усі ресурси – благодійного Фонду, ФК «Шахтар», компаній ДТЕК, Метінвест та інших активів SCM для допомоги Україні.

Ще в лютому, за особистим рішенням Ріната Ахметова, Фонд першим у країні відреагував на світовий виклик загрози епідемії коронавірусу. Уже закуплено та передано МОЗ обладнання для ефективного лікування ускладнень COVID-19 – висококласні апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ) SERVO-I UNIVERSAL і SERVO AIR шведського виробництва та кисневі концентратори.

Зокрема, апарати ШВЛ від Фонду встановлено в Полтавській обласній інфекційній лікарні, Рівненській центральній міській лікарні та Закарпатській обласній лікарні. У названих лікарнях у Полтаві та Рівному також встановлено кисневі концентратори для ШВЛ. Окремо концентратор від Фонду постачено до Волинської обласної інфекційної лікарні. Медзаклади, які вже отримали обладнання від Фонду, визначало Міністерство охорони здоров’я України.

Фонд також придбав засоби індивідуального захисту для українських медиків: унікальний ізолювальний мобільний бокс для транспортування інфекційних хворих EgoZlin biobag EBV, захисний біологічний і протихімічний костюм із фільтрувально-вентиляційною установкою EOBO-20 EgoZlin, захисні одноразові комбінезони від хімічних засобів, інфрачервоні термометри з лазерною указкою, багатошарові респіратори, захисні маски, окуляри.

Ще 22 апарати ШВЛ встановлено в автомобілях неонатальної швидкої допомоги, переданих Фондом у всі округи країни за проєктом «200 швидких для України».

Фонд Ріната Ахметова також закупив аналізатори проб на коронавірус у комплекті з тест-картриджами для них для Донецької області.

Фонд Ріната Ахметова в співпраці з Мінцифри створили унікальні освітні серіали для педагогів («Карантин: онлайн-сервіси для вчителів») і спільно з ФК Шахтар для школярів («Диджитал-фізкультура для школярів за участю зірок спорту»). Цикли відеокурсів розміщені на сторінці Фонду Ріната Ахметова у Facebook і на Youtube-каналі.

Спільно з телеканалом «Україна» Фонд створив соціальні ролики, що закликають людей похилого віку дотримуватися правила номер один під час карантину – залишатися вдома. У роликах #БатькиВДОМА беруть участь ведучі каналу «Україна» – амбасадори Фонду Ріната Ахметова – Ігор Пупков, Олег Панюта, Григорій Герман, Олексій Суханов та відомий журналіст Савік Шустер.