Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова допоміг Софійці з Вінниччини

17.02.2021

Шестирічна Софійка любить музику та спів, проте після хвороби втратила слух, тому страждає від туговухості. Завдяки проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» вона отримала високочутливий слуховий апарат. Він допоможе чути усі звуки, насолоджуватись гарною музикою та співати.

Дитина у 2018 році п’ять  разів перехворіла гнійним отитом правого і лівого вуха. Після цього медики поставили їй діагноз – туговухість другого ступеня. Дівчинка неправильно вимовляє деякі слова та не повністю чує голоси. Мама Софійки Ірина Бараневич розповідає, що донька дуже талановита, захоплюється гімнастикою та досить динамічна. Проте побоюється, щоб вади слуху не зашкодили навчанню у школі.

–  У неї батарейки ніколи не закінчуються. Вона любить танцювати, любить співати. Це квітка, яка радує кожного дня, – розповідає Ірина.  

Коли лікарі прописали Софійці слухопротезування, мама переживала, що не зможе придбати апарати, тому звернулася до Фонду Ріната Ахметова. Через місяць отримала позитивну відповідь.

– Раніше нам прописували слухові апарати  за 75 тисяч гривень. Але я мати-одиначка, не могла таку суму зібрати, і кредит ніхто не дасть. Дякую Фонду Ріната Ахметова за те, що коли я попросила про допомогу, мені дійсно допомогли. І я дуже рада, що моя квіточка буде все чути, – сказала мама дівчинки.

Особливість апарату, який отримала Софійка за проєктом «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую», в тім, що він пристосований до потреб дитини. Лікарі розповіли, що таку втрату слуху, як має Софійка, важко діагностувати та, відповідно, підправити.  

– Прості апарати лінійно підняли б усі звуки на однакову величину, і вона одні звуки чула б дуже голосно, вони б заважали сприймати навколишній світ, а інші могла б недочувати. У цих апаратах дитина буде нормально чути низькочастотні та підсилені високочастотні звуки, – пояснила лікарка-сурдолог Центру слуху Ілона Чернова.

Аби Софійка почула світ на 100%, їй підібрали саме високочутливі апарати, які найбільше їй підходять. Тепер вона відвідує заняття з сурдопедагогом і вчиться чітко вимовляти всі звуки, відтворювати мову та музику, яку знову чує.  

Фонд Ріната Ахметова більш як 13 років поспіль допомагає дітям, які мають проблеми зі слухом. Завдяки проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» було встановлено 200 високочутливих слухових апаратів малюкам, які не чули від народження, або втратили слух.