Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова допомагає пораненим дітям

27.03.2019

У зоні збройного конфлікту на Донбасі проживають 220 тисяч дітей, і щодня вони наражаються на смертельну небезпеку. За даними ООН, у Луганській і Донецькій областях заміновано сім тисяч квадратних кілометрів. Не піддаються обліку снаряди та боєприпаси, якими буквально всіяна ця земля. З початку бойових дій на Донбасі поранено понад 260 дітей.

14-річний Дмитро Гоменюк зі села Златоустівка Волноваського району на собі відчув, як життя може перевернутися за мить. Хлопчик ледь не загинув, коли знайшов кулю біля свого будинку.

– Я думав, що вона не небезпечна. Хотів зробити сувенір. Приніс кулю в будинок, побачив, що всередині неї порожнеча, сунув туди дріт – і відразу ж пролунав вибух, – розповів підліток.

Дмитро тієї миті думав, що помре.

– Він зателефонував попрощатися, був переляканий, кричав, – крізь сльози розповіла про день трагедії Галина Гоменюк, мама хлопчика.

Лікарі діагностували в Дмитра множинні важкі травми рук, шиї, очей і живота. Кілька тижнів він провів у реанімації, переніс дві складні операції.

– Фонд Ріната Ахметова надав ліки, які допомогли нашому синові вижити, – каже Павло Гоменюк, батько підлітка.

З дня поранення пройшло вісім місяців. Дивлячись на Дмитра, зараз не повіриш, що ще недавно батьки молилися про його порятунок. Хлопчик повністю відновився після пережитого шоку, веде активний спосіб життя й щодня репетирує зі своєю музичною групою новий репертуар – грає на ударній установці.

– Барабанщик повинен мати сильні руки та чудовий слух. Коли мене поранило, у мене сильно пищало у вухах і дуже пошкодило кисть руки. Але мені це вже не заважає, про травми нагадують лише шрами, – розповідає Дмитро.

Таке швидке відновлення – результат індивідуальної програми, яку Дмитро Гоменюк пройшов влітку 2018 року в рамках проекту Фонду Ріната Ахметова «Реабілітація поранених дітей».

– Допомога дітям – завжди в пріоритеті в Ріната Ахметова. Особливо коли йдеться про порятунок життя дитини. Фонд – єдиний в Україні системно та масштабно надає допомогу з реабілітацією дітям Донбасу, які отримали важкі поранення. Де живуть такі діти – на підконтрольній чи непідконтрольній території – значення немає. Кожна поранена дитина має можливість отримати допомогу, – зазначила Тетяна Кухоцька, директор із розвитку проектів Фонду.

Проект «Реабілітація поранених дітей» Фонду Ріната Ахметова стартував 10 березня 2016 року. У його рамках надається допомога дітям, які дістали поранення, зокрема тим, які проживають на непідконтрольній території й у «сірій зоні». За час роботи проекту проведено понад 100 курсів реабілітації.

Щоб отримати таку допомогу, батькам, незалежно від місця їхнього проживання, потрібно звернутися на гарячу лінію Фонду: 0 800 509 001.