Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Енергетики ДТЕК відновили електропостачання для 5,5 тисяч жителів Шахтарського району

11.11.2014

Приблизно 5,5 тисяч жителів сіл Маринівка, Степанівка, селищ Кожевня і Дмитрівка, які жили без світла майже 4 місяці, знову під’єднані до електропостачання. Бригади Шахтарського району електричних мереж (РЕМ) ДТЕК Донецькобленерго від початку жовтня змогли узятися до ремонтно-відновлювальних робіт і впродовж 5 тижнів обстежували та ремонтували пошкоджені через бойові дії лінії електропередачі.

Відновити електропостачання знеструмлених через бойові дії в липні-серпні міста Шахтарська та навколишніх сіл енергетики ДТЕК Донецькобленерго змогли ще у вересні. Тоді світло повернули 52 тисячам жителів міста та району. Однак без світла залишалися селища Маринівка, Степанівка, селища Кожевня і Дмитрівка. Лінія електропередачі, яка живить ці населені пункти, завдовжки 49 км і була сильно пошкоджена. Для того щоб відремонтувати її і включити в роботу, енергетикам треба було дочекатися «зеленого коридору», розмінування території, розв’язати проблеми з матеріалами, доставляння яких було ускладнено. Щодня в ремонтно-відновлювальних роботах брали участь 15 співробітників Шахтарського РЕМ, допомагали бригади зі Сніжнянського й Торезького РЕМів ДТЕК Донецькобленерго.

«Працювати доводилося у складних умовах. Відстань від РЕМ до місця проходження лінії електропередачі понад 50 км, тому безпосередньо на роботу йшло часу менше, ніж було потрібно. Мережі були пошкоджені практично на 80%: обірвані й посічені дроти, трансформатори пробиті осколками та кулями. За час ремонту довелося замінити 19 км проводу, встановити 125 опор, поміняти 4 трансформатори. Місцеві жителі до відсутності світла ставилися з розумінням, бачили, що ми робимо все можливе, і самі нам допомагали підвозити матеріали на місце робіт», — розповів головний інженер Шахтарського РЕМ ДТЕК Донецькобленерго Павло Кашин.

Енергетики працювали за будь-якої погоди й без вихідних. Незважаючи на те, що попередньо територія проходження ЛЕП була перевірена саперами, не обійшлося без трагедій. 13 жовтня під час робіт у селі Маринівка 31-річний електромонтер розподільчих мереж Шахтарського РЕМ потрапив на міну, яка вибухнула. Енергетик дістав осколкові поранення обох ніг і руки. 21 жовтня під час усунення обривів електричних проводів біля села Степанівка стався вибух невідомого предмета на землі. Від вибуху постраждав 41-річний електромонтер Шахтарського РЕМ. Він отримав поранення обличчя та кистей.

На сьогодні в Шахтарському районі через бойові дії залишаються без електропостачання ще 18 населених пунктів.