Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Енергетики ДТЕК Луганської ТЕС відновили роботу електростанції після нічної пожежі

12.03.2015

Пожежу, що виникла 11 березня о 22:00 на групі трансформаторів на відкритому розподільчому пристрої (ВРП) ДТЕК Луганської ТЕС, було локалізовано й повністю ліквідовано до 4:31 12 березня. Одночасно з гасінням пожежі оперативна бригада енергетиків відновлювала роботу двох енергоблоків. О 3:09 на ДТЕК Луганській ТЕС включили в роботу один енергоблок, а до 7 ранку станція вже працювала двома блоками. Зараз ДТЕК Луганська ТЕС видає потужність 166 МВт і забезпечує електроенергією жителів півночі Луганської області, підконтрольної Україні.

У гасінні пожежі на трансформаторах брали участь енергетики ДТЕК Луганської ТЕС і 18 пожежників ДСНС. Причину пожежі й обсяги пошкоджень на трансформаторах уточнюють. Постраждалих від пожежі немає.

Нагадаємо, що дією автоматичних захистів 11 березня були відключені два енергоблоки, і станція було повністю знеструмлено. Луганська ТЕС не виробляла електроенергію упродовж 4,5 годин. Напередодні 10 березня через аварійне відключення двох високовольтних ліній електропередачі, що належать НЕК «Укренерго», якими ТЕС видавала вироблену електроенергію в мережу, також автоматично було відключено один енергоблок. ДТЕК Луганська ТЕС працювала єдиним енергоблоком.

«ДТЕК Луганська ТЕС працює в зоні активних бойових дій із серпня 2014 року. Сама станція не раз зазнавала обстрілу, через що зруйновано та пошкоджено багато виробничих об’єктів, згоріли 3 трансформатори — блокові й на ВРП. Через обстріли пошкоджено й досі не відновлено 19 із 22 ліній електропередачі, які з’єднували ДТЕК Луганську ТЕС з Об’єднаною енергосистемою України. Тому з 8 серпня Луганська ТЕС працює в режимі енергоострова. Обладнанню станції доводиться працювати в надкритичних режимах, — розповів директор із генерації електроенергії ДТЕК Дуйсен Мергалієв. — Якби Луганська ТЕС була під’єднана до Об’єднаної енергосистеми, її тимчасову зупинку змогли б компенсувати інші генерувальні підприємства, і сама ТЕС змогла б швидше підключитися до мережі. Тільки завдяки витримці та професіоналізму наших енергетиків, завдяки запасу міцності обладнання внаслідок модернізації двох енергоблоків, ДТЕК Луганська ТЕС і далі працює».