Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Директор Гуманітарного штабу Григорій Колдунов: «Із того, як люди чекають на допомогу від Ріната Ахметова, видно — вони по-справжньому потребують її». Інтерв’ю на segodnya.ua

11.01.2015

Для когось новорічні свята — час, проведений у колі сім’ї, коли перестаєш думати про життєві проблеми. Але співробітникам Гуманітарного штабу Ріната Ахметова не до відпочинку: буквально з перших днів 2015 року вони працюють у звичайному робочому режимі. І як результат — 9 січня до Донецька вирушив перший цьогоріч гуманітарний рейс із продуктовою допомогою для населення шахтарського регіону. Перша колона машин доставить для мирних жителів 260 тонн продуктів. Максимально допомогти мирним жителям Донецької та Луганської областей — таке завдання поставив перед Штабом його засновник Рінат Ахметов.

Безумовно, масштаби виконаної роботи — вражають. Із кінця серпня гуманітарні рейси Ахметова доставили на Донбас понад 20 тисяч тонн продуктів. Діяльність Гуманітарного штабу настільки налагоджена, що її можна порівняти з роботою великих логістичних компаній. Так стверджує Григорій Колдунов, директор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. На свою посаду Григорій Колдунов заступив 1 січня 2015 року, так що нинішня супровідна поїздка гуманітарного вантажу до Донецька для нього перша.

Про контроль видавання гуманітарної допомоги, якість продуктів і про перші враження від подорожі у воєнний Донецьк директор Гуманітарного штабу Григорій Колдунов розповів нашому сайту.

 — Скільки фур Гуманітарного рейсу цього разу прибуло з Дніпропетровська до Донецька?

— Вранці 9 січня з Дніпропетровська виїхали 14 навантажених фур. Вже ввечері машини прибули до Донецька, на стадіон «Донбас Арена», де розташований склад Штабу. Цукор, борошно, крупи, що були у фурах, відразу розвантажили у присутності Володимира Рубана — глави українського «Офіцерського корпусу», а також українських і міжнародних журналістів. Сьогодні на стадіоні розпочнеться стикерування — на кожну одиницю продуктів волонтери ФК «Шахтар» ставлять наклейку «Благодійна допомога. Не для продажу». Далі силами тих самих волонтерів продукти розфасують у набори. У середньому, кожен доброволець фасує до 70-ти пакетів на день. Для різних штабних робіт на день задіяно 500–700 волонтерів — це також співробітники компанії СКМ. Потім весь гуманітарний вантаж буде розподілено між містами Донецької області, що розташовані в зоні АТО.

Цей рейс знаковий, бо це перша колона з гуманітарною допомогою для формування наборів для найбільш незахищених категорій, дорослого населення. Це перша допомога, відправлена Гуманітарним штабом у новому 2015 році.

Наступного тижня чергова колона машин доставить продовольство до Маріуполя, де є другий склад Штабу, звідки зараз продукти розподіляються в населені пункти Донецької області, підконтрольні Україні. Там проживають багато переселенців, які також потребують допомоги. Власне, до Маріуполя приїжджали перші рейси Ріната Ахметова.

Цей рейс, вже тринадцятий за рахунком, доїхав до точки призначення без проблем?

— Все пройшло без ексцесів. Для проїзду в нас був повний набір необхідних документів. Ми сповістили всі служби, які тільки можливо: МВС, Міноборони, ДАІ, Штаб АТО, облдержадміністрації, міжнародні організації. Починаючи з 12 січня, такі колони з гуманітарною допомогою їздитимуть до Донецької області щодня! Вантаж буде доставлятися до Донецька та Маріуполя на центральні пункти, де формуються продуктові набори.

Що скажете про першу поїздку в зону АТО від імені Гумштабу? Що найбільше вразило?

— Найбільше мене вразило ставлення людей — тих, які допомагають Штабу, і тих, хто отримує допомогу. Я насамперед побував у головній точці видавання гуманітарної допомоги — на стадіоні «Донбас Арена». Побачив роботу волонтерів ФК «Шахтар», які розвантажують фури, фасують продуктові набори. Люди дійсно хочуть допомогти одне одному. І це незважаючи на те, що зараз через погоду умови не дуже комфортні — коли на вулиці -20, у складських приміщеннях досить холодно.

Кожен будній день люди в різних районах Донецька й різних населених пунктах Донецької та Луганської областей стоять у черзі за допомогою. Таких пунктів у Штабу приблизно 300 на Донбасі. Вони раді, що продуктові та дитячі набори й далі видають. Багато хто із розумінням ставиться до того, що через ситуацію наприкінці грудня (коли батальйони блокували проходження гуманітарної допомоги — прим. Авт.) у продуктових наборах більше рибних консервів, ніж м’ясних, що планувалося й було б логічнішим на зимовий період із міркувань калорійності. І такі рекомендації нам давала Всесвітня продуктова програма ООН.

Багато в чому робота Штабу залежить від своєчасності виконання замовлень і постачань, іноді ми забираємо всі залишки продуктів. Тому головне, щоб було дотримано циклічність. І якщо з якихось причин цикл порушується, то, відповідно, вся схема відразу валиться, і цього не можна допускати.

Що ще входить до продуктового набору від Гуманітарного штабу?

— У складі набору — борошно, цукор, крупи, макаронні вироби, тушонка, рибні консерви, соняшникова олія, кукурудза, згущене молоко, печиво. Цей продуктовий набір збалансований за калорійністю, за вмістом жирів і вітамінів. Є норми, розраховані на кожну людину, і продуктовий набір від Гуманітарного штабу їм відповідає. З наступного місяця, якщо не буде перебоїв із доставлянням продуктів, у пакетах збільшиться кількість тушонки, і проднабір можна буде вважати таким, який максимально відповідає стандартам.

А хто контролює видавання такої необхідної гумдопомоги для незахищених верств населення?

— Контроль ведеться безпосередньо працівниками Гуманітарного штабу. Є процедура, як саме відбувається контроль над тим, щоб продуктовий набір отримала саме та людина, тієї цільової категорії, яка його гостро потребує. Дані кожного «благоотримувача» фіксуються в загальній базі даних, яку ведуть працівники Гуманітарного штабу. Також людині видається талончик на отримання через 4 тижні чергового продуктового набору. І в такий спосіб у нас напрацьована статистика, є база даних про унікальних користувачів — так ми знаємо кожну людину, яка приходить вперше для отримання продуктового набору. Ось так у штабі налагоджено систему видавання гуманітарної допомоги. Система працює. У цьому я сам особисто переконався, побувавши в одному з пунктів видавання наборів для майбутніх мам. Крім продуктових наборів для пільгових категорій і наборів для дітей до 2-х років, Штаб до кінця січня видає «набори для породіль» тим майбутнім мамам, у яких пологи заплановані у строк до 31 січня. І люди задоволені, і прозорість забезпечено — ми можемо відзвітувати за кожен гуманітарний набір.

Як ще забезпечується прозорість роботи Штабу і, зокрема, Гуманітарного рейсу?

— Якщо взяти конкретно цей рейс, то майданчик, з якого стартувала колона фур, був відкритий для всіх охочих. Як завжди, ми з цього не робили жодної таємниці. Це було зроблено для того, щоб усі зацікавлені сторони, крім тих інстанцій, які ми інформуємо напередодні, могли приїхати й подивитися вміст машин і дізнатися маршрут пересування. Перед відправленням першого цьогоріч рейсу вміст фур і супровідна документація у присутності журналістів були перевірені представниками батальйону «Дніпро-1». Вантаж прибув на місце призначення, отже, претензій до вантажу не було.

А що скажете про якість продуктів, що їх доставляють у зону АТО.

— Я вам так скажу: до продуктових наборів, які належать до гуманітарної допомоги, є досить-таки серйозні вимоги. Вони розроблені міжнародними організаціями. Починаючи з калорійності й закінчуючи наявністю вітамінів і жирів, про що я вже згадував. По-перше, всі ці вимоги Гуманітарний штаб Ріната Ахметова виконує беззаперечно. По-друге, всі продукти підтверджуються сертифікатами якості. По-третє, строк придатності однозначно витримується на кожній одиниці товару.

Ви як людина нова, як, на вашу думку, масштаб роботи, виконаний Гуманітарним штабом, вражає?

— Ще й як! Така кількість продуктів харчування (а це 8 тисяч тонн на місяць!) ніхто в Україні не закуповує з гуманітарною метою і з такою регулярністю, як це робить Штаб за дорученням і під особистим контролем Ріната Ахметова — для його земляків, мирного населення Донбасу. І з того, як люди чекають на допомогу від Ріната Ахметова, видно — вони по-справжньому потребують її.

Для довідки: гуманітарні рейси Ріната Ахметова регулярно доставляють на Донбас продуктові та дитячі набори. Допомогу вже отримали переселенці й жителі понад 60 районів і населених пунктів Донецької та Луганської областей — всього станом на 8 січня видано 1 406 906 безкоштовних продуктових наборів. Також Гуманітарний штаб за час своєї роботи передав маленьким жителям Донецька, Макіївки, Харцизька, Ясинуватої, Шахтарська, Єнакієвого, Моспиного та ін. населених пунктів 53 572 дитячі набори. Крім того, допомогу у вигляді 813 «наборів для породіль» на «Донбас Арені» отримали 813 майбутніх мам.

ДЖЕРЕЛО