Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Доторкнутися до долі. Блог менеджера проектів і програм Оксани Іщук

30.12.2019

 

Цьогоріч Акції «Рінат Ахметов – Дітям!» виповнилося 19 років. Це дуже серйозний вік. З кожним роком Акція стає дедалі цікавішою та масштабнішою. Тільки за останні п’ять років у ній взяли участь понад 700 000 дітей, а в цьогоріч – 90 000 хлопчиків і дівчаток.

Цього разу проект «Твоя суперсила» (продовження Акції «Рінат Ахметов – Дітям!») вирішили провести незвично, у форматі інтерактиву під назвою «Місто професій». Особливість була в тому, щоб діти змогли спробувати себе в різних професіях і зрозуміти, наскільки кожна з них їм близька. Формат зажадав великих зусиль і ресурсів, тому на етапі старту ми дуже сильно переживали, чи сподобається дітям те, що ми їм приготували. Але вже на першій зустрічі стало зрозуміло: дуже сподобалося!

До нашого «Міста професій» приєдналися не тільки вихованці інтернатів, а й викладачі. Після заходу й дівчатка, і хлопчики були дуже натхнені, з радістю висловлювали свої емоції, ділилися враженнями й дякували Фонду. Наприкінці кожного заходу проводилося голосування, на якому учасники вибирали дві станції-професії, які їм сподобалися найбільше.

Серед лідерів опинилися станція баристи, де діти змогли дізнатися особливості й тонкощі приготування різних видів кави, а також приготувати напій своїм вчителям. Також сподобалася станція перукаря-стиліста, що не дивно – багато хто хоче нести красу в цей світ. Ну і, звичайно, вразила станція швидкої допомоги, де корисну інформацію отримали не тільки діти, а й дорослі.

Щоправда, лікарі спочатку обсипали дітвору термінами, показували незрозуміле обладнання. І тоді на наш подив, психолог Маріупольського дитячого будинку змішаного типу «Центр опіки» вийшла до дітей і розповіла історію зі свого життя. У піонерському таборі за столом один із гостей вдавився. Спочатку це ніхто не прийняв серйозно, але коли людина почала задихатися, усі були в паніці. І в цю мить вийшов дитина, яка була на медичних тренінгах і знала, що потрібно робити. За допомогою спеціальних маніпуляцій вона врятувала життя дорослій людині. Після цього діти перейнялися особливою увагою.

Лікарі розповіли, які ситуації можуть траплятися навіть із новонародженими і як їх подолати без виклику швидкої допомоги. Так що медики змусили задуматися про те, як елементарні знання можуть врятувати людині життя. На останній зустрічі директор Слов’янської спеціальної школи-інтернату № 23 від імені дітей і вихователів подякував Фонду Ріната Ахметова за те, що не боїться експериментувати та проводить такі корисні заходи. Тому що одна річ – розповідати про різноманітність професій у цьому світі, а інша – давати прикладні навички майбутньої професії.

Коли проект готували, ішли тривалі консультації з психологами інтернатних установ, які мають великий досвід роботи. І вони сказали: для цієї категорії дітей вкрай важливо встановити довіру з тими, хто до них приїжджає.

Саме задля цього Фонд перейшов від досвіду одноразових акцій до багаторазових. Тільки за цей рік відбулося 4 зустрічі. І неймовірно приємно те, що діти вже знають команду Фонду, вітаються, звертаються на ім’я. Фонд у свою чергу підтримує з ними зв’язок не тільки у форматі заходів, але і в особистих соцмережах. Запрошує їх брати участь у диджитал-конкурсах Фонду – і вони з радістю відгукуються, і з кожним заходом дедалі більше розкриваються.

Діти з нетерпінням чекають продовження проекту і сподіваються, що у 2020 році Акція і проект «Рінат Ахметов – Дітям. Твоя суперсила» буде ще яскравішою й кориснішою, причому як для дітей, так і для викладачів. Для них дуже важлива ця частинка тепла та частка впевненості, які дарує їм Фонд і його амбасадори. Це дає можливість повірити в себе і свою суперсилу, розкрити свої таланти та реалізувати свій потенціал.