Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога, яку не можна оцінити: в Авдіївці відкрилася унікальна виставка Гуманітарного штабу

26.02.2019

В Авдіївці відкрилася виставка Гуманітарного штабу – найбільшої програми Фонду Ріната Ахметова. Експозиція розповідає про унікальний досвід надання допомоги в умовах збройного конфлікту та людей, які її потребують. Це одна із шести постійно відкритих виставок, представлених у музеях підприємств групи СКМ.

«Робота Гуманітарного штабу вже увійшла в історію, а його досвід допомоги не має аналогів в Україні – врятовано життя більше мільйона людей на сході країни. І щоденно допомога Ріната Ахметова продовжує надходити на Донбас, рятуючи найбільш нужденних: літніх людей, дітей, людей з інвалідністю. Останні дослідження Київського міжнародного інституту соціології показали: 67% українців вважають, що жителі Донбасу без гуманітарної допомоги Ріната Ахметова не вижили б. З цим згодні майже 85% опитаних у Донецькій і Луганській областях», – розповіла на церемонії відкриття Юлія Маліч, менеджер проектів і програм Фонду Ріната Ахметова.

Вона також зазначила особливу роль волонтерів, серед яких є працівники Авдіївського коксохімічного заводу (АКХЗ). Завдяки їм люди своєчасно отримували й отримують продуктові набори Фонду в найгарячіших точках регіону. Зокрема в Авдіївці, одному з найбільш постраждалих від конфлікту населених пунктів. Тут кожен житель знає, що таке біль і страждання. Постійні обстріли навіть сьогодні не дають забути про це.

«Був час, в Авдіївці не було води та світла, не працювали магазини, а найближчі були в іншому місті, на відстані декількох десятків кілометрів. Тоді на допомогу авдіївцям прийшов Гуманітарний штаб Ріната Ахметова. Допомога доставлялася навіть у найважчі для міста часи та продовжує надходити сьогодні. За минулі роки в Авдіївку привезли понад 100 тисяч дорослих і дитячих продуктових наборів від Штабу. Це дуже вагомо для містян», – сказав Борис Кармазін, директор із персоналу та соціальних питань АКХЗ.

Представлені на виставці фотографії, документи, відеоматеріали розповідають про найважчі та найтрагічніші дні, що випало пережити людям. І про роботу Гуманітарного штабу, який віз допомогу навіть під обстрілами.

Фонд передав до експозиції унікальну фотокнигу «Донбас і Мирні». Представлені в ній 11 історій розповідають про трагедію мирного населення регіону й ту надію, яку їм дає допомога Ріната Ахметова. Одним із героїв фотокниги став 13-річний Влад Потін, житель Авдіївки. У 2015 році осколок снаряда влучив йому в голову, але хлопчик зміг вижити після дев’яти днів коми.

«Експозиція – це не лише історії допомоги людям. Це чудовий приклад для юного покоління, зразок честі, відчуття обов’язку, співчуття, любові до людей і рідної землі», – зазначила Юлія Маліч.

Виставка працює з 21 лютого на постійній основі в музеї Авдіївського коксохімічного заводу.

Фотокнига «Донбас і Мирні» – це 11 історій мирних жителів Краматорська, Бахмута, Авдіївки, Красногорівки, Пісків та інших населених пунктів, які опинилися в епіцентрі конфлікту на Донбасі. Її герої – важкопоранені діти, які бачили на власні очі вибухи снарядів і загибель близьких людей. Люди похилого віку, що втратили рідних і залишилися жити в напівзруйнованих будинках. Школярі та вчителі, які проводять заняття в умовах бойових дій.

Фотокнига стала разючим одкровенням для багатьох людей в Україні та Європі. Вона відзначена в номінації «Найкраща соціальна фотокнига року» Українського бібліотечного фонду та вже презентована в Києві, Львові, Маріуполі, Брюсселі, Франкфурті-на-Майні та Страсбурзі.