Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога від чистого серця

05.12.2019

 

Міжнародний день волонтера щороку відзначають 5 грудня. З перших днів збройного конфлікту на Донбасі на допомогу людям, які потрапили в біду, прийшов Рінат Ахметов. За його особистою ініціативою було створено Гуманітарний Штаб – найбільшу програму Фонду Ріната Ахметова. Шостий рік у щоденному режимі Фонд допомагає найбільш нужденним мирним жителям: пенсіонерам, дітям і людям з обмеженими можливостями.

«Коли почався збройний конфлікт на Донбасі, в одну мить на нашій землі стало дуже багато біди, болю та сліз. Тоді в нас не було часу роздумувати та щось планувати. Рінат Ахметов відразу ж перед командою Фонду поставив завдання допомагати. Допомагати стільки, скільки буде можливо, допомагати тим, кому це максимально необхідно, допомагати там, де найважче. І відразу ж почали реалізовуватися величезні, дуже складні проекти, видача гуманітарної допомоги», – розповідає Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Завдяки цій масштабній і системній роботі врятовано понад мільйон життів, а до благородної справи загалом приєдналися 5000 волонтерів. Вони доставляють не лише їжу, а й несуть із собою надію. Тому мирні мешканці Донбасу сприймають їх по-особливому, як радників, помічників і навіть друзів. Знають в обличчя та ім’я.

«У 2015-му і 2016 роках ми жили, як на вулкані, ніколи не знали, чи зустрінемо ранок. Звичайно, продуктів у нас не було жодних, крім консервації, яку швидко з’їли. Коли приїхали машини Фонду Ріната Ахметова з продуктами, ми спочатку не повірили. Виявляється, привезли конкретно нам. Ми так раділи, мало не плакали, бригади ці готові були розцілувати», – згадує Ніна Яремичева, мешканка Ясинуватського району.

Волонтерам Фонду і бригадам мобільної видачі Фонду найчастіше випадало працювати в екстремальних умовах. Так, на ринку «Азовський» у Маріуполі формування продуктових наборів не припинялося навіть під час інтенсивних обстрілів. Мобільні волонтери, працюючи за будь-якої погоди і загрози для життя, здійснили 810 виїздів і видали 648 265 продуктових наборів. Їхня робота триває.

Завдяки допомозі Ріната Ахметова і волонтерам Фонду завжди світить промінь надії для тих, хто виживає в «сірій зоні» та на лінії зіткнення. Робота волонтерів Фонду – це вміння зігріти людей своїм теплом, своєю любов’ю в найстрашніші дні. Подарувати впевненість у тому, що ніхто не залишиться без допомоги. Це унікальний досвід порятунку в умовах збройного конфлікту.