Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога Україні: Фонд Ріната Ахметова і ДТЕК передали Луганській області 30 000 експрес-тестів для виявлення коронавірусу

09.04.2020

Сьогодні, 9 квітня, Фонд Ріната Ахметова і представник компанії ДТЕК Віталій Шевченко передали для Луганської області 30 000 експрес-тестів для виявлення COVID-19.

На сьогодні експрес-тестування є найшвидшим способом виявлення захворювання і, на одностайну думку фахівців, ефективним методом стримування епідемії.

– Рінат Ахметов направив 300 мільйонів гривень на допомогу Україні в боротьбі з епідемією COVID-19. Для цього він об'єднав усі ресурси Благодійного Фонду, ДТЕК, ФК «Шахтар», Метінвест та інших активів SCM. В рамках допомоги країні в найкоротші терміни, за особистим рішенням Засновника, Фонд Ріната Ахметова закупив, привіз і передав до Стабілізаційного фонду, ініційованого Президентом України, 300 000 експрес-тестів. І тепер практично кожен день вони надходять до державних медустанов у різних куточках країни. Це високочутливі тести для первинної діагностики. Вони дозволяють медикам лише за 15 хвилин діагностувати вірус і ізолювати його носіїв, щоб запобігти поширенню COVID-19, – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Передача тестів керівництву Луганської області відбулася в Сєвєродонецьку, після чого вони будуть розподілені між 20 обласними державними установами охорони здоров'я.

– Сьогодні боротьба з COVID-19 вимагає об'єднання всіх зусиль – точкова допомога не здатна стримати поширення епідемії. Ми переконані, що тільки спільні дії представників громади, бізнесу і влади можуть допомогти у вирішенні завдань, які стоять перед Україною у цій надзвичайній ситуації. Фонд Ріната Ахметова виділив 300 мільйонів гривень на те, щоб забезпечити регіони засобами для боротьби з коронавірусом – вже закуплені і поставляються тести, висококласне обладнання, захист для медиків. Представники ДТЕК працюють у тісній координації з губернатором області, регіональним Штабом і представниками громади. Ми спільно визначали, в які лікарні підуть тести. Яке саме медичне обладнання гостро необхідне регіону для боротьби з поширенням коронавірусу і надання допомоги тим, хто отримав ускладнення від COVID-19. Ми і далі будемо підтримувати область. Ми віримо, що разом ми впораємося з викликами, які сьогодні стоять перед нами, – зазначив представник бізнесів SCM в Луганському обласному штабі боротьби з коронавірусом Віталій Шевченко, вручаючи сертифікат на тести голові Луганської облдержадміністрації Сергію Гайдаю.

– Я хотів би подякувати Фонду Ріната Ахметова за допомогу, яка надається Луганщині. Зараз увесь світ бореться з вірусом, ліків чітких від нього нема, тому є дефіцит і тестів, і засобів захисту. І нам дуже потрібно багато тестів і засобів захисту для медиків. Тому ми дуже вдячні Фонду за допомогу. Зараз ми отримали 30 000 експрес-тестів, але чекаємо апарати ШВЛ. Переоцінити нині цю допомогу неможливо. Ще раз дякую Фонду Ріната Ахметова, – сказав Сергій Гайдай.

Він також додав, що перелік лікарень, у які розподілять тести від Фонду Ріната Ахметова, буде сьогодні опубліковано на сайті облдержадміністрації.

Головний лікар Луганського регіонального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Дмитро Кисельов зі свого боку зазначив, що експрес-тести, надані Фондом, значно полегшать роботу медиків, і в першу чергу – бригад швидкої допомоги.

– Я дякую Фонду Ріната Ахметова за надані Луганській області тести. Вони будуть розподілені між лікувальними закладами Луганщини, де лікарі будуть проводити тестування відповідно до протоколу. Експрес-тести полегшать роботу лікарів. А у першу чергу експрес-тести дозволять в рази зменшити ризики для медиків, які транспортуватимуть хворих у лікарні, бо вони будуть підготовлені, - зазначив Кисельов.

Він також додав, що тести, надані Фондом Ріната Ахметова, будуть робити безкоштовно.

Раніше Фонд Ріната Ахметова передав 20 000 експрес-тестів Харківській області. 50 000 тестів вже отримала Донецька область.

Ще в лютому, за особистим рішенням Ріната Ахметова, Фонд першим у країні відреагував на світовий виклик загрози епідемії коронавірусу. Вже закуплено та передано МОЗ обладнання для ефективного лікування ускладнень COVID-19 – висококласні апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ) SERVO-I UNIVERSAL і SERVO AIR шведського виробництва та кисневі концентратори.

Зокрема, апарати ШВЛ від Фонду встановлено в Полтавській обласній інфекційній лікарні, Рівненській центральній міській лікарні та Закарпатській обласній лікарні. У названих лікарнях в Полтаві та Рівному встановлено кисневі концентратори для ШВЛ. Окремо концентратор від Фонду передано до Волинської обласної інфекційної лікарні. Медзаклади, що вже одержали обладнання від Фонду, визначало Міністерство охорони здоров’я України.

Фонд також придбав засоби індивідуального захисту для українських медиків: унікальний ізолювальний мобільний бокс для транспортування інфекційних хворих EgoZlin biobag EBV, захисний біологічний та протихімічний костюм із фільтрувально-вентиляційною установкою EOBO-20 EgoZlin, захисні одноразові комбінезони від хімічних засобів, інфрачервоні термометри з лазерною указкою, багатошарові респіратори, захисні маски, окуляри.

Ще 22 апарати ШВЛ встановлено в автомобілях неонатальної швидкої допомоги, переданих Фондом у всі області за проєктом «200 швидких для України».

Фонд Ріната Ахметова також закуповує аналізатори проб на коронавірус у комплекті з тест-картриджами для них.

Фонд Ріната Ахметова у співпраці з Мінцифри створили унікальні освітні серіали для педагогів («Карантин: онлайн-сервіси для вчителів») і спільно з ФК «Шахтар» – для школярів («Діджитал-фізкультура для школярів за участю зірок спорту»). Цикли відеокурсів розміщені на сторінці Фонду Ріната Ахметова у Facebook і на Youtube-каналі.

Спільно з телеканалом «Україна» Фонд створив соціальні ролики, що закликають людей похилого віку дотримуватися правила номер один під час карантину – залишатися вдома. У роликах #БатькиВДОМА беруть участь ведучі каналу «Україна» – амбасадори Фонду Ріната Ахметова – Ігор Пупков, Олег Панюта, Григорій Герман, Олексій Суханов та відомий журналіст Савік Шустер.