Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога Фонду Ріната Ахметова вже в Маріуполі: у місто привезено 15 тисяч експрес-тестів для виявлення коронавірусу

07.04.2020

Сьогодні медики Донецької області отримали від Фонду Ріната Ахметова 50 тисяч експрес-тестів для виявлення коронавірусу COVID-19. З них 15 000 доставлено в Маріуполь. Передача тестів відбулася на базі Маріупольського центру первинної медико-санітарної допомоги № 1. Звідси вони будуть розподілені по державних лікарнях Маріуполя, а також прилеглих міст та районів.

За словами мера Маріуполя Вадима Бойченко, місто системно підійшло до боротьби з епідемією коронавірусу – розроблено чіткий алгоритм дій, покликаний не допустити поширення вірусу.

- Позиції Маріуполя підсилює те, що у нас є надійні друзі в цій боротьбі. Таким другом, який завжди приходить на допомогу, є благодійний Фонд Ріната Ахметова. Завдяки експрес-тестам наші лікарі зможуть швидше ставити діагноз пацієнтам. Це дозволить на ранніх етапах обирати правильну стратегію лікування. Дякую Фонду і його засновнику Рінату Ахметову за постійну допомогу маріупольцям, – сказав Вадим Бойченко.

Член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова Наталія Ємченко висловила впевненість, що експрес-тести допоможуть зупинити поширення вірусу COVID-19 на Донбасі:

– Як показує міжнародний досвід, скорочення кола інфікування – один з найбільш дієвих методів у боротьбі з коронавірусом. Тести мають високу точність і допоможуть медикам визначати статус пацієнта лише за 15 хвилин, що дозволить швидко зупинити поширення вірусу. Фонд Ріната Ахметова зараз практично кожен день передає в регіони такі швидкі тести.

Про те, чому так важливо робити швидкі тести, розказала заступник міського голови Маріуполя Ксенія Сухова.

– Тести, передані сьогодні Фондом Ріната Ахметова, дуже важливі. Маріуполь – це база південного регіону Донецької області для госпіталізації як пацієнтів з підозрою на коронавірус, так і пацієнтів із підтвердженим діагнозом. Швидка діагностика, яку можна проводити завдяки експрес-тестам, допоможе переривати ланцюжки контактів, і тим самим зупинити поширення епідемії. Тому допомога Фонду Ріната Ахметова така важлива і для пацієнтів, і для медиків, і для Маріуполя, і для жителів усього півдня Донецької області, – зазначила Ксенія Сухова.

Рінат Ахметов направив на боротьбу з COVID-19 300 мільйонів гривень. Для цього він об'єднав всі ресурси – благодійного Фонду, ФК «Шахтар», компаній ДТЕК, Метінвест та інших активів SCM для допомоги Україні.

Ще в лютому, за особистим рішенням Ріната Ахметова, Фонд першим в країні відреагував на світовий виклик загрози пандемії коронавірусу. Вже закуплено та передано МОЗ обладнання для ефективного лікування ускладнень COVID-19: висококласні апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ) SERVO-I UNIVERSAL и SERVO AIR шведського виробництва і кисневі концентратори.

Зокрема, апарати ШВЛ від Фонду встановлені в Полтавській обласній інфекційній лікарні, Рівненській центральній міській лікарні та Закарпатській обласній лікарні. У названих лікарнях Полтави та Рівному також встановлені кисневі концентратори для ШВЛ. Окремо концентратор від Фонду постачено в Волинську обласну інфекційну лікарню. Медзаклади, які вже отримали обладнання від Фонду, визначало Міністерство охорони здоров'я України.

Фонд також придбав засоби індивідуального захисту для українських медиків: унікальний ізолювальний мобільний бокс для транспортування інфекційних хворих EgoZlin biobag EBV, захисний біологічний та протихімічний костюм із фільтрувально-вентиляційною установкою EOBO-20 EgoZlin, захисні одноразові комбінезони від хімічних засобів, інфрачервоні термометри з лазерною указкою, багатошарові респіратори, захисні маски, окуляри.

Ще 22 апарати ШВЛ встановлено в автомобілях неонатальної швидкої допомоги, переданих Фондом у всі області за проєктом «200 швидких для України».

Фонд Ріната Ахметова також закуповує аналізатори проб на коронавірус у комплекті з тест-картриджами для них.

Фонд Ріната Ахметова у співпраці з Мінціфрою створили освітні серіали для педагогів ( «Карантин: онлайн-сервіси для вчителів») і школярів ( «Діджитал-фізкультура для школярів за участю зірок спорту»). Цикли відеокурсів розміщені на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook і Youtube-каналі.

Спільно з телеканалом «Україна» Фонд створив соціальні ролики, що закликають людей похилого віку дотримуватися правила номер один при карантині – залишатися вдома. У роликах #БатькиВДОМА беруть участь ведучі каналу «Україна» – амбасадори Фонду Ріната Ахметова – Ігор Пупков, Олег Панюта, Григорій Герман, Олексій Суханов і відомий журналіст Савік Шустер.