Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога, без якої не обійтися

03.12.2019

 

Сьогодні  Міжнародний день людей з інвалідністю. В Україні цей статус мають мільйони, зокрема ті, хто живе уздовж лінії зіткнення. З 2014 року багато хто з них може розраховувати тільки на допомогу найбільшої програми Фонду Ріната Ахметова – Гуманітарного Штабу. Люди з обмеженими можливостями отримують як адресну медичну підтримку, так і продуктові набори.

Серед тих, кому допомагає Рінат Ахметов, – сім’я Тройчуків із Золотого. Раніше Тетяна Іванівна працювала в Пенсійному фонді, у сусідньому Первомайську. Але після нещасного випадку – перелому ноги та внаслідок ускладнень – отримала інвалідність ІІ групи і вийшла на пенсію.

Серйозні проблеми зі здоров’ям і в чоловіка, і в сина. Глава сімейства має інвалідність ІІІ групи, а в сина Давида з народження деформований хребет.

«У 2015 році, коли загострення на Донбасі досягало піку, усі строки для можливості провести операцію синові були практично зірвані. Чоловік залишився без роботи, і виживати доводилося за рахунок соцвиплат, та й ті затримували», – розповіла Тетяна Іванівна.

Завдяки допомозі Ріната Ахметова хлопчика прооперували. Давид не тільки став на ноги, а й вступив до Лисичанського гірничого технікуму. Тому Тройчуки подвійно вдячні за підтримку.

«Щиро дякуємо Рінату Леонідовичу! Його допомога допомогла вижити й врятувала здоров’я Давида», – сказала Тетяна Тройчук.

Коли через конфлікт на Донбасі хворі на астму втратили доступ до життєво важливих медикаментів, особливо постраждали саме діти. Турботу про них узяв на себе Фонд. У рамках проекту «Рінат Ахметов – Дітям. Ліки – дітям» Фонд допомагав утримати хворобу під контролем. Так, 12-річна Маша з Донецька марила бальними танцями, однак через серйозну хворобу мрії опинилися під загрозою. Дитині не виповнилося й року, коли їй поставили невтішний діагноз: бронхіальна астма. Хвороба прогресувала, врешті Маша ще в дитинстві отримала інвалідність. Лікарі рекомендували назавжди забути про танці та перейти на індивідуальне навчання.

Здоров’я Маші могли підтримати ліки, але придбати їх не було ні можливості, ні коштів. Завдяки проекту Фонду дівчинка почала регулярно одержувати протиастматичні препарати та продовжила заняття.

Допомагає Фонд і малюкам із приглухуватістю. У рамках проекту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» малюки вперше чують голос мами та можуть розвиватися нарівні з однолітками. Одним із його учасників став маленький Артур Ткачук із Добропілля, якому не виповнилося і двох рочків.

У дитини виявили приглухуватість ІІІ ступеня. Батьки й розгубилися, і дуже засмутилися… Мало того, що діагноз означав інвалідність, потрібні були сучасні слухові апарати. На їх придбання родині довелося б збирати гроші довгий час. Тоді батьки звернулися до Фонду Ріната Ахметова – допомога не забарилася.

На сьогодні адресну допомогу Фонду Ріната Ахметова на лікування отримали понад 11,6 тисячі осіб, з них понад 6,3 тисячі – діти.