Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Документи загублені або залишилися на непідконтрольній території. Як оформити пенсію?

15.02.2018

Переселенцям призначають пенсію на загальних підставах, однак їхній статус може доставити певні труднощі. Зокрема, вони не можуть навіть вибрати собі банк, у якому хочуть отримувати виплати. Це може бути тільки «Ощадбанк». Також суттєвою проблемою може стати брак необхідного пакету документів для оформлення пенсії, але це питання можна вирішити, передає «Радіо Свобода».

Куди звертатися?

Із заявою про призначення пенсії людина має звернутися до Пенсійного фонду за місцем реєстрації. Для тих, хто переїхав з непідконтрольної території, роль реєстрації відіграє довідка переселенця. До речі, необов’язково звертатися до держоргану особисто: законом передбачається право оформити пенсію через свого представника, написавши нотаріальну довіреність.

А якщо немає документів?

Перешкодою до отримання заслуженої соціальної виплати може стати відсутність документів, які забуті або загублені на непідконтрольній частині країни.

Основна частина документів (паспорт, трудова книжка, податковий код) можуть бути надані як в оригіналах, так і в копіях, засвідчених нотаріально або на підприємстві за місцем останньої роботи. Тобто якщо оригіналу у вас не залишилося, але ви вивезли із собою засвідчену копію – її можна подавати.

Якщо трудової книжки не збереглося ні в оригіналі, ні в засвідченій копії, то в таких випадках трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи / служби / навчання, а також архівними установами.

Що підтверджує стаж?

Для підтвердження трудового стажу приймаються, наприклад, будь-які довідки, за якими можна встановити факт роботи на підприємстві. Важливо, щоби за ними можна було визначити вашу посаду та стаж. Наприклад, відрядні листи, витяги з наказу (догана? Згодиться і вона!), особисті розрахунки і відомості на видавання заробітної плати, характеристики. Можна подати збережені посвідчення.

Якщо в поданому документі про стаж вказані тільки роки, без точних дат, за дату береться 1 липня відповідного року, а якщо не вказано число місяця, то ним вважається 15 число відповідного місяця.

А що робити підприємцям?

Час роботи осіб, які займалися підприємницькою діяльністю, що ґрунтується на приватній власності й виключно на їхній праці, за період до 1 травня 1993 року, а також час роботи осіб, які займаються веденням особистого селянського господарства, зараховується до трудового стажу за наявності довідки Пенсійного фонду України про сплату страхових внесків. А така довідка, як правило, є в підприємця з моменту його реєстрації (вона обов’язково видається).

Ще для підтвердження стажу можна взяти виписку з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

У всіх цих випадках документи про стаж, вік і зарплату подаються тільки в оригіналах.

Нічого взагалі немає?

Якщо жодні документи про трудовий стаж не збереглися, органи Пенсійного фонду України можуть підтвердити такий стаж на підставі показань свідків.

Хто збирає й готує документи?

Документи збирає пенсіонер-переселенець, а оформляє пенсію місцеве відділення Пенсійного фонду України. Це означає, що якщо ваших документів недостатньо – йдете збирати їх по другому колу. Пенсійний фонд вам про це повідомить.

Витрачений на пошук документів час – потрапить у пенсію?

Якщо упродовж 3 місяців майбутній пенсіонер надасть усі документи, то пенсія призначається з дня подання заяви. Якщо за три місяці пенсіонер не надасть документи, то пенсія призначається з дня, коли всі необхідні документи будуть зібрані.

ДЖЕРЕЛО