Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Доїжджаємо швидше»: медики Київської області – про проєкт Фонду Ріната Ахметова «200 швидких для України»

10.05.2020

Олександр Вареник 15 років працює водієм на станції швидкої допомоги в місті Кагарлику. Весь цей час керував УАЗом.

– Ця машина була, як консервна банка. Коли везли пацієнтів, вони не знали за що хапатися, – каже чоловік.

Наразі той уазик відправлено на списання. Його замінив суперсучасний спецавтомобіль типу В, отриманий медиками в рамках проєкту «200 швидких для України» Фонду Ріната Ахметова.

Олександр зазначає, що це не лише новий рівень комфорту для медиків і пацієнтів. Це ще й особливе ставлення учасників дорожнього руху.

– Навіть стали поступатися дорогою. Хворих тепер доставляємо швидше, – каже водій.

Щоб зробити один виїзд і повернутися на станцію екіпажу Кагарлицької швидкої допомоги іноді доводиться проїхати 250 кілометрів. Завдання, з яким старий УАЗ просто б не впорався. У найліпшому випадку їхав би дві години в один бік, бо швидше 60 кілометрів на годину не розганявся. Тепер швидка відповідає своїй назві. По місту середній час доїзду на виклик становить 10 хвилин.

Сьогодні медики з Кагарлика возять пацієнтів навіть в Київські лікарні. Устаткування машини, подарованої Фондом Ріната Ахметова, дозволяє транспортувати важких хворих.

– Тут дефібрилятор дуже зручний. На ньому можна робити не тільки дефібриляцію, але й кардіоверсію, – розповідає фельдшерка Катерина Нижник.

Її колега Валентина Чорномаз додає:

– В старих машинах при важких травмах ми не могли надати потрібну допомогу. Систему тримали в руках, коли капали хворого. Стояти доводилося на колінах.

У новій машині все по-іншому. Це справжня реанімація на колесах. Задоволені не лише лікарі. Пацієнти теж раді високій якості надання допомоги.

– Велика подяка Рінату Ахметову за такий подарунок. Автопарк у нас старий, і для нас дуже важливо було отримати нову машину, – сказала Ірина Лук’яньонок, керівниця Обухівської станції екстреної медичної допомоги, до якої відноситься і станція швидкої допомоги в Кагарлику.

Проєкт «200 швидких для України» був реалізований з ініціативи Президента Володимира Зеленського та за особистим рішенням Засновника Фонду Ріната Ахметова. Вперше за 28 років незалежності країни Рінат Ахметов – єдиний благодійник, який передав медикам таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги.

Медики України отримали 64 позашляховика, 22 неонатальних автомобіля і 114 «реанімацій на колесах». Сьогодні багато з цих машин залучені до боротьби з епідемією коронавірусу по всій країні.

– «200 швидких для України» Фонду Ріната Ахметова – безпрецедентний за своїми масштабами приватний благодійний проєкт у сфері невідкладної медицини. Ці автомобілі були закуплені та передані в найкоротші терміни, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової Ради Фонду.