Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Добро очима дітей: підсумки конкурсу малюнків «Рінат Ахметов. Сила допомоги однієї людини»

01.09.2020

Конкурс малюнків, приурочений до 15-річчя Фонду Ріната Ахметова, завершено. Він викликав жвавий інтерес – свої роботи надіслали близько 80 дітей, які отримували допомогу найвідомішого благодійника країни. В останній день літа спеціально зібране журі обирало найкращих з кращих. Це було дуже складне завдання, тому що жодного прохідного малюнка не було. Кожна дитина, яка брала участь в конкурсі, вклала в свою роботу душу і серце.

– У цих малюнках є все: пережитий біль, переможений страх, любов, надія та вдячність. Для Ріната Ахметова допомога дітям завжди була в пріоритеті, тому особливо приємно, що дiти, які одержали його підтримку, зробили свій внесок у святкування ювілею Фонду. Тепер ці малюнки увійдуть в історію Фонду, а їхні автори разом із відомою художницею Дашею Скорубською-Кандинською створять макет унікальної поштової марки Фонду, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова, що увійшла до складу журі.

Психолог, експерт Фонду Ріната Ахметова Марина Сорокіна зазначає, що малюнки, надіслані на конкурс, показують, як сильно змінився внутрішній світ дітей Донбасу за останній час.  

– Ще пару років тому діти, які пройшли через збройний конфлікт, малювали образи, сповнені болем. Тепер в їхніх малюнках більше оптимізму, більше надії та посмішок, – сказала Марина Сорокіна.

Журі працювало майже дві години. Сперечалось, сміялося, обговорювало... В результаті палких дискусій перше місце посіла Настя Пушкарьова з Сєверодонецька.

– Якщо навколо сіре життя, потрібно придивитися трохи краще. Обов'язково знайдеться щось яскраве поруч. Щось, що буде тебе радувати, – так пояснювала дівчинка ідею свого малюнка. Вона створила філософське полотно з сильними образами свободи, майбутнього та надії.

– Дуже сильна робота. Настя змогла за допомогою звичайних олівців і буквально трьох кольорів передати палітру емоцій. Ця робота сповнена символів. Дивно, що дитина такого віку заклала стільки сенсів у звичайний малюнок, – каже художниця Даша Скорубська-Кандинська.

Незабаром Даша  працюватиме над картиною, що стане ескізом марки Фонду Ріната Ахметова. Надихатися художниця буде роботою Насті Пушкарьової та інших переможців. У тому числі малюнками Данила Кляхіна з села Воздвиженка Донецької області (його малюнок отримав друге місце) і Влада Моруги з Краматорська (третє місце). Даня намалював планету, на якій живуть тільки радість і щастя, а Влад – серце за парканом. Цю роботу нагородили за концептуальність. Сам хлопчик говорить про неї так:

– Люди повинні триматися один за одного, як дошки на парканчику. Мають допомагати один одному. Тоді все буде добре.

Цікаво, що всі три призери пережили жахи збройного конфлікту та проходили психологічну реабілітацію на проєкті «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо». Любов до малювання з'явилася під час занять арт-терапією.

Найближчим часом переможці отримають призи: Насті Пушкарьовій дістанеться смартфон, Данилові Кляхіну – планшет, а Владу Моругі – екшн-камера.

Крім того, журі відзначило ще дев’ять робіт. Великі набори юного художника отримають Олександра Сидоренко, Аня Балинська, Варя Новикова-Нікітіна, Маша  Гончаренко, Мілана Абдурашитова, Настя Данильчук, Таня Пастушенко, Тимур Османов і Софія Галемська.