Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

До Всесвітнього дня слуху: як Фонд Ріната Ахметова допоміг Яну з Миколаєва повноцінно чути

03.03.2023

Сьогодні — Всесвітній день слуху. За даними ВООЗ, понад 1,5 мільярда людей у світі живуть із втратою слуху того чи іншого ступеня. До 2025 року їхня кількість може перевищити 2,5 мільярда. Фонд Ріната Ахметова з 2007 року допомагає дітям із втратою слуху знову почути навколишній світ, відкрити різноманіття звуків і жити повним життям.

Завдяки Фонду понад 200 хлопчиків і дівчаток вже отримали високочутливі слухові протези, які підлаштовуються під індивідуальні особливості дитини. 

Днями слухові апарати від Фонду Ріната Ахметова отримав хлопчик Ян — найменший син родини Гаврилових з Миколаєва. Сім’я живе музикою і називає себе «Гаврилов-бенд». Хлопчик співає та володіє кількома музичними інструментами. Але деякий час тому батьки почали помічати: зі слухом Яна щось не так.

«Я бачу, що він мене не чує. Не завжди реагує на мій голос», — згадує мама хлопчика. 

Проблему виявили у столиці, куди родина переїхала з рідного Миколаєва через війну. Лікарка у Києві пояснила: у дитини є втрата слуху на високих частотах, через що Ян не розрізняє деякі букви, страждає його фонетичний слух. Потрібні сучасні, потужні слухові апарати, але коштують вони чимало.

Фонд Ріната Ахметова прийшов на допомогу родині. У межах проєкту «Тепер я чую» хлопчик отримав слухові апарати — і тепер мелодійність його голосу приголомшує не лише оточуючих, а й самого Яна. 

«Десь я почув на 50 відсотків більше», — зізнається хлопчик. А його мама передає щиру подяку.

«Персонально хотіла б сказати: "Дякую, Рінате Леонідовичу, за цю допомогу! За те, що нашій дитині дали можливість почути нові звуки у цьому світі"», — каже жінка. 

За 17 років роботи програми «Рінат Ахметов — Дітям» підтримку отримали понад 5 млн дітей.