Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Дніпро ніколи не пробачить того, що сталося»: нова історія в Музеї «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

28.01.2023

Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова довірив свою історію Юрій Лущенко з Дніпра. 14 січня 2023 року ракета влучила у багатоповерхівку, де мешкала понад тисяча людей. 45 мешканців загинули, шестеро з них — діти. Десятки квартир зруйновано, сотні пошкоджено. У цьому будинку живе Юрій та його глухоніма мама.

Зазначимо, що Фонд Ріната Ахметова готовий надати допомогу у лікуванні та реабілітації, психологічну допомогу, передати продукти харчування всім постраждалим від атаки по будинку в Дніпрі 14 січня. Для отримання допомоги зателефонуйте по безкоштовному номеру гарячої лінії 0 (800) 509 001.

«Я живу з мамою. Того дня був вдома. Мама хотіла вийти надвір за продуктами. Я залишив їй гроші, пішов в гараж забрати машину та поїхав в центр. Там почув грім. Було дуже гучно...», — згадує Юрій.

Люди, які з ним працювали, сказали: «Юро, це у твій дім приліт». Спочатку чоловік не повірив. Але військові, з якими він спілкувався, підтвердили номер будинку. Юрій поспішив якнайшвидше дістатися дому.

«Мене одразу пропустили. Там повно диму... Це жах, я був у шоці: повно людей, крики, зруйновані машини. Я не знав, мама там чи ні. Військові дали мені ліхтарик. Піднявся на восьмий поверх. Мама була жива.. Забрав її та швидко спустилися вниз», — розповідає чоловік.

Коли в будинок влучила ракета, жінка вже стояла в коридорі, готуючись вийти на вулицю. У момент вибуху її відкинуло назад ударною хвилею. Зв’язатися з мамою у сина не було жодної можливості, тільки піднятися у постраждалу багатоповерхівку. Їхня квартира вціліла, але обидва залишилися у шоковому стані після трагедії.

«Дніпро цього не пробачить. Я ніколи не забуду того, що сталося», — каже Юрій. Дивіться та слухайте його історію за посиланням bit.ly/3jdfYJR

Історія Юрія увійшла до архіву Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 55 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:

— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001