Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Діти не повинні зростати у СІЗО та виправних колоніях

28.01.2013

Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко наполягає на внесенні змін до чинних нормативних документів, які регулюють перебування новонароджених дітей і вагітних жінок у СІЗО та виправних колоніях.

За словами Юрія Павленка, новий Кримінальний процесуальний кодекс передбачає такі запобіжні заходи, як домашній арешт або застава, і тільки в крайніх випадках – утримання в СІЗО.

Уповноважений Президента України з прав дитини зазначив, що в Україні довгий час залишаються неврегульованими питання, з ким перебуватиме дитина у той час, коли матір знаходиться в суді або на слідчих діях; реєстрація народження дитини, яка народилась під час перебування матері в СІЗО, та отримання свідоцтва про народження; забезпечення новонароджених дітей харчуванням та одягом, якщо цього не можуть передати до слідчого ізолятора інші родичі дитини – на сьогодні ця можливість законодавчо не передбачена.

Окремим питанням, за словами Юрія Павленка, є покращення медичної допомоги вагітним жінкам і новонародженим дітям у СІЗО. На його переконання, лікарю-педіатру має бути наданий безперешкодний доступ до матері з дитиною; медичне обстеження дитини має бути регулярним, таким самим як і в дітей, які перебувають під наглядом дільничних педіатрів.

Іншим важливим питанням є врегулювання виплати державної допомоги на дітей, які народились і перебувають в установах пенітенціарної служби. На сьогодні жінки, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, не мають права на отримання допомоги при народженні дитини. У зв’язку з тим, що строк їх покарання, як правило, перевищує 12 місяців (термін, відведений для подання документів на оформлення допомоги при народженні дитини), ці жінки не можуть її отримати і після звільнення з місць позбавлення волі.

Уповноважений Президента України з прав дитини повідомив, що Міністерство соціальної політики спільно з Державною пенітенціарною службою уже розробляють проект Постанови Кабінету міністрів, що визначатиме порядок виплати державної допомоги при народженні дитини, яка виховується в дитячому будинку при виправній колонії.
 

Довідка:

Згідно Закону України «Про попереднє ув’язнення», взяті під варту жінки вправі мати з собою дітей віком до трьох років.

При жіночих виправних колоніях в Одесі та Чернігівській області функціонують будинки дитини для дітей віком до трьох років, матері яких відбувають покарання в цих колоніях.