Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Діти Донбасу отримують життєво-необхідні ліки від Штабу Ріната Ахметова

12.11.2015

Важкохворі діти з Донбасу продовжують отримувати необхідні медикаменти від Штабу Ахметова. Видавання ліків проходить в аптеках на підконтрольних територіях. Однак виїхати за препаратами можуть не всі батьки — бракує коштів, немає пропуску або можливості залишити дитину на час від’їзду. Про це під час прес-брифінгу розповіла Римма Філь, координатор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

«Ми відправили 6 листів-запитів про правила доставки у СБУ, МОЗ, Держслужбу з лікарських засобів. Уже три місяці ми не можемо отримати відповідь від Міністерства охорони здоров’я України, чи має право Штаб роздавати гуманітарну допомогу у вигляді лікарських препаратів на неконтрольованих територіях. Отримуємо лише відписки, де відсутня чітка відповідь — так чи ні. Не дочекавшись відповіді на останнє звернення, ми ініціюємо зустріч із заступником міністра МОЗ Олександрою Павленко для розв’язання цього питання. На сьогодні, щоб працювати в законодавчому полі, ми видаємо всім нужденним ліки на українській території — у Краматорську, Маріуполі. Для цього батькам хворих дітей необхідно перетнути лінію дотику, приїхати в потрібне місто й отримати медикаменти. А якщо вдома є інвалід, то за наявних нині черг на блокпостах, приїхати неможливо. За місяць роботи проекту «Ліки дітям» на гарячу лінію Штабу надійшла 371 заявка й тільки 95 дітей, хворих на цукровий діабет, бронхіальну астму, ДЦП, гідроцефалією, могли отримати медикаменти. Решта дуже чекають: мами телефонують на гарячу лінію Штабу, просять, плачуть, благають не віддавати ліки, просять посприяти нас доставити медикаменти в міста, не підконтрольні Україні. Ситуація просто катастрофічна», — констатувала Філь.

Також Римма Філь повідомила, що до кінця 2015 року заплановано запустити новий напрямок допомоги в межах програми Фонду Ріната Ахметова «Рак виліковний», завдяки якому діти й переселенці в 4 містах Західної України зможуть безкоштовно пройти обстеження на комп’ютерних томографах (у Рівному, Івано-Франківську, Чернівцях, Хмельницькому).

За весь час роботи Штабу Ахметова адресну допомогу (ліками, грошову допомогу на проведення операцій) вже отримали 26 416 осіб, із них 938 тяжкохворих дітей.

Приймання заявок на ліки для важкохворих дітей із Донбасу триває за телефоном гарячої лінії Штабу Ріната Ахметова 0800 509001. Докладніше про те, хто і як може отримати медикаменти, дивіться за посиланням.