Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Дитинство має бути щасливим: як проект «Мирне літо – дітям Донбасу» змінює учасників

10.07.2019

Вчора в таборі «Перлина Донеччини», у Святогірську відбулася церемонія закриття п’ятого сезону проекту «Мирне літо – дітям Донбасу». Цьогоріч у рамках проекту відпочили й оздоровилися понад 500 дітей, які живуть з обох боків лінії зіткнення та діти-переселенці.

Ці хлопчики та дівчатка за своє поки коротке життя пережили багато. Вони бачили всі жахи збройного конфлікту, втрачали рідних і близьких, ховалися від обстрілів у підвалах. Усе їхнє дитинство проходить у постійному нервовому напруженні, і це позначається на їхньому здоров’ї. Діти страждають від жахіть, бояться темряви, впадають у стан паніки від гучних звуків… Перелік психологічних проблем, з якими вони приїхали в табір, великий.

– Ми знайшли підхід до кожного з дітей, вивчили їх, зрозуміли, що їх турбує та що заважає жити. Перед нами стояло завдання – знайти для дітей найкоротший шлях до душевного спокою, нагадати їм, що дитинство має бути щасливим. Хочу зазначити, що дітлахи цьогоріч особливі. Якщо раніше ми мали справу з переляканими бойовими діями хлопчиками та дівчатками, то зараз бачимо, що дуже багато з них адаптувалися до того, що відбувається. Вони звикли до обстрілів, не реагують на зовнішні подразники. І це теж було проблемою. Але ми знайшли вирішення. Діти їдуть звідси з усмішками на обличчях, – сказала психолог Фонду Ріната Ахметова Валерія Волкова.

Гарний настрій учасників – результат щоденних занять, спрямованих на реабілітацію. За два тижні кожної зміни учасники проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» навчилися справлятися з негативними емоціями та застосовувати ефективні техніки самодопомоги.

– Нас багато чого навчили. Розповіли, як опанувати себе, якщо відбувається якась екстремальна ситуація й потрібно зберегти спокій, щоб поводитися правильно і не робити помилок. Мені з усіх прийомів подобається метод із диханням. Коли потрібно заплющити очі й повільно ще кілька секунд вдихати та видихати повітря й уявляти себе в місці, де тобі спокійно й добре. Я спробувала – мені допомагає, – каже Варвара Кравчина з Авдіївки.

Під час відпочинку діти активно займалися у творчих гуртках, зустрічалися з відомими людьми – телеведучими та письменниками, під наглядом інструкторів купалися в лісовому озері. У дітей було п’ятиразове харчування, захоплюючі екскурсії, змагання та дискотеки.

– П’ятий сезон проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» Фонду Ріната Ахметова був найбільш насиченим за програмою. Крім роботи з психологами та різноманітного дозвілля цього року для дітей були організовані мотиваційні зустрічі з відомими людьми, які допомогли розкрити здібності та таланти. З 2015 року понад 4,5 тисячі школярів стали учасниками проекту «Мирне літо – дітям Донбасу». Для більшості з них це була єдина можливість оздоровитися і пройти психологічну реабілітацію. Ми бачимо, як сьогодні з табору їдуть додому щасливі діти. Отже, проект буде продовжено, – сказав Андрій Хворостянко, керівник програм Фонду Ріната Ахметова.