Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

День усиновлення–2021. «Шлях, який вибирають найсильніші люди». Блог спеціаліста програми «Сирітству – ні!» Аліни Клімчик

30.09.2021

Кілька років поспіль День усиновлення для мене проходить по-особливому – на заходах, які організовує Фонд Ріната Ахметова. І це незабутній час, присвячений спілкуванню з дивовижними людьми – усиновителями, батьками–вихователями, прийомними батьками та опікунами.

Ось уже 13 років Україна відзначає День усиновлення та вже 12 років активно працює Всеукраїнський портал національного усиновлення «Сирітству – ні!». Лічильник порталу показує, що вже 9 839 дітей знайшли нову родину, а 4 684 дітлахів ще чекають своїх мам і тат. Портал «Сирітству – ні!» піклується не тільки про дітей, але й про батьків. За цей час проведено близько 7 000 консультацій, а ресурс відвідали майже 26 мільйонів людей.

Багато хто говорить, що батько-вихователь або прийомний батько – це робота! Дозволю собі не погодитися з цією думкою. Це – не робота! Це – покликання, шлях, який вибирають найсильніші люди! Коли мама–вихователь, яка за період своєї «діяльності» виховала понад 20 дітей, продовжує шукати нові шляхи мотивації дитини до навчання, – це означає, що їй не однаково. Їй не байдуже, як її дітлахів, народжених серцем, будуть сприймати оточуючі, однокласники, сусіди.

Прийомні батьки та усиновителі – це люди, які ніколи не перестають вчитися, не дивлячись на свій багаторічний досвід. Вони раді будь-якій можливості зустрітися з такими ж батьками, просто поговорити, поділитися наболілим або рецептами успіху в тих чи інших ситуаціях з дітьми! Адже кожна дитина повинна жити в сім’ї – це головна місія програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!». І дуже важливо зберегти такі сім'ї, дозволити їм розвиватися.

Після завершення тренінгів мами і батьки йдуть наповнені новими силами, залишаючи в коментарях: «Дуже дякуємо! Ви нас надихнули!» Я щаслива бути причетною до організації таких заходів. Перебуваючи тут, ти розумієш, що твоя робота важлива, вона цінна і необхідна батькам, у яких діти, народжені серцем!