Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

День друзів і мирне літо

09.06.2019

Друзів забагато не буває… Про це добре знають учасники проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» Фонду Ріната Ахметова. Цими днями проходить перша зміна проекту, під час якої 156 дітей проходять курс психологічної реабілітації, відпочивають і, звичайно, заводять нових друзів. Серед тих, хто приїхав до дитячого оздоровчого центру «Перлина Донеччини», 14-річний Данило Толпекін з Авдіївки.

– Фонд Ріната Ахметова зібрав тут дітей, у яких через збройний конфлікт дитинство не дуже щасливе. Але тут ми забуваємо про все погане, відпочиваємо, спілкуємося, знову вчимося бути дітьми. І знайомимося з дітьми, які так само, як і ми, постраждали від бойових дій, – сказав Данило.

Хлопчик уже втретє бере участь у проекті «Мирне літо – дітям Донбасу». Каже, що щороку проект стає цікавішим, масштабнішим, кориснішим:

«Коли в Авдіївці стріляли та все навколо вибухало, я був дуже переляканий. Боявся, що постраждають батьки або мій братик, який у 2014 році народився прямо перед початком бойових дій. Ми тоді переїхали в Добропілля. Але страх не зникав. У таборі психологи розповідають нам, як викинути з голів минуле, як забути про погане та думати про майбутнє».

Один з елементів психологічної реабілітації дітей Донбасу – умови для комфортного спілкування. Тут діє понад 20 гуртків та секцій, залежно від своїх зацікавлень діти вибирають заняття: футбол, малювання, ліплення чи написання есе. І знаходять однодумців.

В одному загоні з Данилом Толпекіним відпочиває й оздоровлюється Едик Крамар. Він виріс і живе в Донецьку.

– Після початку стрілянини дуже багато моїх друзів із міста роз’їхалося. Це було дуже сумно. Взагалі стало мало дітей у Донецьку. Я дуже радий, що Фонд Ріната Ахметова подарував мені путівку в «Перлину Донеччини», тому що тут я знайшов дуже багато друзів, – розповідає хлопчик.

Данило й Едик разом ходять на сеанси арт-терапії та зустрічі з психологами, грають у футбол і завжди поруч у їдальні.

– Тут ми проводимо багато часу разом. Думаю, наша дружба триватиме й після табору, – каже Данило.

– Для цих дітей проект «Мирне літо – дітям Донбасу» – і єдина можливість відпочити, оздоровитися, і шанс пожити звичайним, мирним життям, весело провести час і завести друзів. Тому Міжнародний день друзів – особливе свято для учасників проекту. Вітаємо всіх хлопчиків і дівчаток із цим днем, – сказала Тетяна Кухоцька, директорка з розвитку проектів Фонду Ріната Ахметова.

З початку старту проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» у 2015 році його учасниками стали 4000 дітей. Цьогоріч проект пройде в три зміни, психологічну та фізичну реабілітацію отримають 500 дітей.