Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

День боротьби з діабетом: як справляються з недугою діти з Донбасу

14.11.2016

14 листопада – Всесвітній день боротьби з діабетом. Ця дата слугує нагадуванням про зростання кількості хворих на цю недугу та важливість допомоги таким людям. На початок 2016 року в Україні зареєстровано 1,2 млн хворих на цукровий діабет (без урахування непідконтрольних Україні територій). У всьому світі це 422 млн осіб.

В Україні для хворих на цукровий діабет діє державна програма із забезпечення інсуліном. Але на непідконтрольній території Донбасу з початку збройного конфлікту тисячі дітей і дорослих залишилися без життєво важливих препаратів.

Одним із перших підтримку інсулінозалежним дітям із Донбасу надав Гуманітарний штаб Ріната Ахметова. 2 роки дітям до 18 років Штаб адресно видає інсулін і тест-смужки. Вік найменшого одержувача допомоги – 1 рік.

«На гарячу лінію Штабу продовжують надходити заявки на забезпечення дітей інсуліном. На сьогодні 246 дітей отримали препарат. Ми розглядаємо кожне звернення індивідуально, і намагаємося якнайшвидше передати дитині інсулін, який підходить саме їй. Дуже часто сім’ї з непідконтрольних територій звертаються до нас, коли для їхньої дитини це вже питання життя і смерті», – розповідає Юлія Герасименко, керівник напряму «Адресна допомога» Гуманітарного штабу.

Крім інсуліну за індивідуальними зверненнями, Штаб видає тест-смужки в межах проекту «Ліки дітям». «До нас почало надходити багато дзвінків про необхідність тест-смужок, які не менш важливі хворій на цукровий діабет дитині. Введення інсуліну можливе тільки після точних даних вмісту цукру в крові, і саме тест-смужки допомагають його визначити. Кожна дитина отримує набір тест-смужок на 3 місяці», – говорить Юлія Герасименко.

За час роботи проекту діти з непідконтрольної території отримали 425 наборів тест-смужок. Найчастіше прохання про допомогу приходять із Донецька, Шахтарська, Ясинуватої, Тореза, Макіївки, Єнакієве й Горлівки.

Щоб залишити заявку на допомогу інсуліном, необхідно зателефонувати на гарячу лінію Гуманітарного штабу 0800 509 001. Інформацію, як залишити заявку на отримання тест-смужок за проектом «Ліки дітям», можна знайти за посиланням.