Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Де можуть отримати паспорт України жителі непідконтрольних територій і переселенці

27.04.2018

Для громадян України, які фактично зареєстровані й проживають на непідконтрольній українському уряду території Донбасу, і для переселенців правила отримання паспорта України різні. Пояснення з цього приводу надала Державна міграційна служба (ДМС) України.

«Громадяни України, які фактично проживають і мають прописку на непідконтрольній українській владі території Донецької та Луганської областей, з питань оформлення паспорта громадянина України можуть звертатися в найближчий територіальний підрозділ ДМС в Донецькій і Луганській областях відповідно», – повідомили в ДМС.

Водночас переселенці з Донбасу та Криму, які мають зареєстроване місце проживання на непідконтрольній українській владі території, але фактично проживають на решті території України з питань оформлення паспорта громадянина України можуть звертатися за місцем фактичного проживання на підставі статті 6 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Підставою для цього є довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

«Громадяни, які фактично проживають і мають прописку на тимчасово непідконтрольній території України документуються територіальними підрозділами ДМС за місцем звернення громадянина або його представника відповідно до Порядку оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус; громадяни, які проживають на тимчасово окупованій території України, за затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2014 р. №289», – пояснили в міграційній службі.

Як відомо, в Україні з березня 2018 року перестали друкувати внутрішні паперові паспорти, тепер йде оформлення виключно ID-паспортів. А до 2020 року всі власники паспорта-книжки зразка 1994 року мають замінити документ на пластиковий варіант.

ДЖЕРЕЛО