Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Дарувати добро: Фонд Ріната Ахметова вітає з Міжнародним днем благодійництва

03.09.2021

Традиційно на початку вересня у світі відзначається Міжнародний день благодійництва. Сьогодні Фонд Ріната Ахметова – найбільший приватний благодійний фонд України. Завдяки Рінату Ахметову вижило 5 мільйонів українців за 15 років. І це унікальний масштаб допомоги однієї людини, що має величезну цінність.

Як свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології, робота Фонду відома переважній більшості українців. Його досвід порятунку людей в умовах збройного конфлікту досі не має аналогів в Україні. Таких високих результатів вдалося досягти, коли Рінат Ахметов прийняв рішення реалізовувати проєкти і програми національного рівня. Їх головна мета – створення для суспільства нових соціальних норм і кращого майбутнього вже сьогодні.

Так, Фонд допомагав країні справлятися з епідемією туберкульозу, запустив національну кампанію боротьби з онкологічними захворюваннями. Коли Україна зіткнулася з пандемією COVID-19, Рінат Ахметов першим прийшов на допомогу. Він виділив понад 450 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом у рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні» – частини програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Це найбільша, системна і масштабна приватна ініціатива, спрямована на допомогу державним медичним установам у боротьбі з новим захворюванням. У найкоротші терміни опорні лікарні по всій країні отримали 207 апаратів ШВЛ, більш ніж 300 тисяч експрес-тестів, понад 200 тисяч засобів індивідуального захисту й витратних матеріалів, 155 кисневих концентраторів. Усього допомогу Фонду отримали понад 500 медзакладів по всій країні. Масштаби допомоги безпрецедентні, а проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні» підвищив рівень якості надання медпослуг у країні. Частиною цього проєкту став освітній серіал «Діджитал-фізкультура для школярів за участю зірок спорту». Міжнародна асоціація паблік рілейшнз (IPRA) відзначила його престижною міжнародною премією IPRA Golden World Awards за креатив, якість стратегії та досягнуті результати.

Ще одним масштабним проєктом став «200 швидких для України». Державні установи охорони здоров'я в усіх регіонах країни отримали 200 суперсучасних автомобілів швидкої допомоги, а саме 114 «реанімацій на колесах», 22 неонатальні швидкі для порятунку життя новонароджених, 64 унікальні медичні позашляховики для роботи у найвіддаленіших населених пунктах. Проєкт також поліпшив якість екстреної медичної допомоги для сотень тисяч українців.

Низка напрямів в роботі Фонду сконцентрована на допомозі дітям. Завдяки програмі «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» майже 10 000 дітей з інтернатів знайшли щастя в нових сім'ях. Вона зробила колись табуйовану тему сирітства популярною, а Фонд став лідером національного усиновлення.

Фонд – єдиний в Україні системно і масштабно допомагає дітям Донбасу пройти психологічну або фізичну реабілітацію. А також надає малюкам високочутливі слухові апарати, які допомагають їм розвиватися нарівні з однолітками.

– Головний принцип роботи Фонду – філософія його Засновника: допомагати тут і зараз, особливо, коли мова йде про порятунок життя і здоров'я людини,  і одночасно – впроваджувати системні зміни. Тому, крім допомоги 5 мільйонам людей, Фонд також бере участь і в допомозі на рівні соціальних змін, і в створенні нових соціальних норм. Фонд Ріната Ахметова – не тільки лідер національного благодійництва, а й частина глобальної благодійної спільноти, а з 2015 року ми – члени EFC. Це дає нам можливість привозити в Україну кращі світові практики в благодійництві. І одночасно дає повне право стверджувати, що Фонд Ріната Ахметова працює відповідно до найкращих світових практик, як кращі світові фонди – за тими ж стандартами, з тим же фокусом, з тією ж ефективністю. І тим самим задає тренди для інших благодійних організацій, – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.