Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чи загрожує вам професійне вигорання? Гуманітарний штаб запустив тест для волонтерів

26.05.2015

Психологічна служба Гуманітарного штабу Ріната Ахметова запустила онлайн-тест для волонтерів і всіх тих, хто віддає роботі весь свій час і сили. Він допоможе їм виміряти ризик виникнення синдрому професійного вигорання, а також дозволить вчасно вжити профілактичні заходи. Пройти тест можна на сайті Штабу.

Вже рік волонтери різноманітних організацій та ініціативних груп виконують складну й масштабну роботу — допомогу мільйонам людей, які опинилися в біді. Вони допомагають переселенцям і тим, хто перебуває в зоні бойових дій. Забезпечують їх їжею, ліками, роботою, психологічною підтримкою тощо. Волонтери роблять усе те, що мала робити держава. Їхня робота складна фізично і психологічно. Вони працюють до зносу.

Багато волонтерів вже дійшли до тієї точки, яка називається «професійним вигорянням». Це сукупність змін в емоційній, фізичній та когнітивній сферах людини, які виникають на тлі постійного стресу на роботі. Профвигорання легко сплутати зі хронічною втомою. Однак у разі втоми достатньо трохи відпочити. Професійного вигорання позбутися набагато складніше.

Онлайн-тест, розроблений психологами Гуманітарного штабу, складається з 20 простих запитань, які дозволяють оцінити рівень зміни психологічного та фізіологічного стану людини, викликані складною та стомливою роботою. За підсумками проходження, респонденти отримають короткі рекомендації від фахівців Психологічної служби Штабу Ріната Ахметова.

Раніше Гуманітарний штаб запустив тест, який дозволяє батькам дізнатися, як події у країні впливають на їхніх дітей і чи потрібна їм допомога психолога. Тест орієнтований, насамперед, на батьків, що проживають на непідконтрольних територіях, а також переселенців, але може бути корисним і для інших мам і тат. Пройти його можна тут.