Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чи можна водночас оформити документи не лише на усиновлення, а й на опіку? Відповідь на запитання користувачів порталу

04.11.2020

На Фейсбук-сторінку «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» прийшло запитання від Олени Загородньої, що привернуло увагу: «Доброго дня! Підкажіть, чи можна оформити документи не тільки на усиновлення, а й паралельно на опіку, щоб не гаяти час? Нам сказали, що так у нас більше можливостей». Роз'яснити ситуацію фахівці програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» попросили Любов Лоріашвілі, головного спеціаліста відділу соціального інспектування та соціальної роботи з сім'ями Київського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

– Так, звичайно, деякі батьки водночас оформляють документи не лише на усиновлення, а й на опіку. Але тут треба врахувати ще свої моменти.

Перше. Ви маєте розуміти, що отримуєте два статуси: кандидата в опікуни та кандидата в усиновлювачі. Це дві програми, два пакети документів, два навчання (кандидати в опікуни теж повинні пройти відповідне навчання, як і усиновлювачі).

Друге. Ви маєте знати, що опіка – це тимчасова сімейна форма влаштування дитини, тільки усиновлення – постійна.

Третє. Щоб взяти дитину під опіку з іншого регіону, ви маєте передивитися спочатку анкети по всіх районах свого регіону. І якщо ви у своєму регіоні не знайшли ту дитину, яка відповідає вашим бажанням, тоді служба у справах дітей надає відповідний документ, що дозволяє опікунам переглядати базу даних анкет та відвідувати діток з іншого регіону. Але, звичайно, оформити два пакети документів можливо, було б лише ваше бажання.

Також читайте:

Усиновлення. Документи та алгоритм дій:

https://akhmetovfoundation.org/news/usynovlennya-osoblyvosti-ta-riznytsya-vid-inshyh-form-pryynyattya-dytyny-v-sim-yu

https://akhmetovfoundation.org/news/yaki-dokumenty-potribni-na-usynovlennya-ta-yak-vidbuvaetsya-protsedura-usynovlennya

Опіка. Документи та алгоритм дій:

https://akhmetovfoundation.org/news/opika-ta-pikluvannya-yaki-potribni-dokumenty-i-hto-mozhe-buty-opikunom-vyvchaemo-formy-vlashtuvannya-dytyny-u-sim-yu