Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чи можливо взяти дитину під час карантину та онлайн-побачення дітей з батьками. Коментарі соцслужб

23.06.2020

Спеціалісти програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству - ні!» продовжують інформувати своїх користувачів про ситуацію з влаштуванням у родину під час карантину. На жаль, коронавірус ще диктує свої умови, і згідно з наказом Мінсоцполітики до 31 липня карантинні заходи у всіх дитячих закладах подовжено. Але є певні зрушення в деяких процесах. Ми вже повідомляли, що з травня міністерство дозволило онлайн-побачення. Про те, як тривають та наскільки ефективні ці заходи, спеціалісти програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» поцікавилися в службах у справах дітей Рівненської, Одеської та Миколаївської ОДА, які дуже плідно співпрацюють із Фондом Ріната Ахметова.

На Рівненщині, де кількість діток-сиріт відносно невелика, за останній місяць відбулося тільки одне прийняття документів та виданий дозвіл на онлайн-побачення та відвідування дитини за умови збереження санітарно-епідемічних норм. Серед типових обов’язкових документів – довідка на негативний Covid.

На Одещині, яка відома найбільшою кількістю діток-сиріт та діток, позбавлених батьківського піклування, ситуація трохи інша. Тут відбулося з десяток онлайн-побачень. Далі, за згодою закладу, батьки зустрічалися з дітками в альтанках на території закладу. Але до таких побачень були допущені тільки батьки з будинків сімейного типу (ДБСТ) та прийомних сімей (ПС), а також ті усиновителі, які вже зустрічалися з дитиною до карантину. Іншим кандидатам на усиновлення пропонують дочекатися завершення карантину.

На Миколаївщині онлайн-побачення та «побачення в альтанці» відбувалися не тільки для ДБСТ та ПС, але й для нових кандидатів в усиновителі. Декількох діток навіть вдалося влаштувати, але не на усиновлення, а під опіку (така процедура дозволяє трошки прискорити процес прийняття дитини в родину) з ймовірним подальшим усиновленням вже за місцем проживання сім’ї.

Тобто кожен регіон має свої можливості, тому спеціалісти програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» радять усім новим кандидатам телефонувати у служби, за якими зареєстрована дитина, та з’ясовувати всі деталі та можливості.