Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чи дитина, що позбавлена батьківського піклування, може бути усиновлена, як дитина-сирота? Відповідь соцпрацівника на запитання з порталу

20.10.2020

На наш портал “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” щодня надходять різні запитання, які варті окремої публікації. Як наприклад, запитання від Валентини Жукової з Чернігова: “Підкажить, в одній з ваших публікацій написано, що дитина може бути усиновлена, коли має статус дитини-сироти. Але ж є діти, що позбавлені батьківського піклування, які теж можуть бути усиновлені, хоча вони не сироти. Чи я не так щось розумію?” Відповідає Любов Лоріашвілі, головний спеціаліст відділу соціального інспектування та соціальної роботи з сім'ями Київського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

“Так, діти-сироти - чиї батьки померли, і кандидатам не треба їх шукати і чекати суду, - можуть бути усиновлені без виключень. Діти, позбавлені батьківського піклування, теж можуть бути усиновленими, але не завжди.

Наприклад, є діти, батьки яких перебувають у місцях позбавлення волі. Цю дитину неможливо усиновити, але можна прийняти у сім’ю тимчасово - під опіку, або у прийомну сім’ю, або в ДБСТ. Тому що мама (тато) можуть звільнитися та повідомити службу у справах дітей, що бажають поновити свої права. Не завжди ув’язнення мами пов’язане із поганим вихованням дитини, або ухиленням батьківського обов’язку, або вчиненням насильства над дитиною тощо. Їм треба зібрати певний пакет документів, що підтверджують їхню спроможність утримувати та виховувати дитину. Тому опіка діє до тієї пори, поки служба у справах дітей не отримує впевненість, що біологічна мама здатна на виховання рідної дитини. Якщо цього не трапляється, і біомама не хоче повернути собі дитину, тоді розпочинається процес позбавлення її батьківських прав. І тільки після закінчення цього процессу дитина може бути усиновлена в іншу сім’ю.

Є ще батьки-інваліди, які не можуть піклуватися про дитину через інвалідність чи важку хворобу. Таких діток ніколи не віддають на усиновлення, вони можуть бути влаштовані у прийомну сім’ю, під опіку, або ДБСТ.

Є діти, чиї батьки пропали без вісті, яким теж надається статус дитини позбавленої батьківського піклування. Поки не буде підтвердження, що біологічні батьки померли, діти можуть бути влаштовані лише у прийомну сім’ю, під опіку, або ДБСТ. Коли є підтвердження, що батьки померли - тоді дитина отримує статус сироти і може бути усиновлена.

Існує близько 12 подібних ситуацій, при яких дітки, позбавлені батьківського піклування, не можуть бути усиновленими.

Щоб не заплутатися, при розгляді анкет на сайті “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” раджу обов’язково звертати увагу на те, яка саме там вказана ФОРМА ВЛАШТУВАННЯ. Якщо у переліку ФОРМА ВЛАШТУВАННЯ немає “Усиновлення”, це означає, що дитина не може бути усиновлена.