Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чому процес усиновлення такий тривалий? Як зрозуміти, чи готовий до усиновлення/опіки? Відповідає експертка Людмила Волинець

08.11.2022

Програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» продовжує торкатися різних тем щодо процесу усиновлення. Особливо складна тема, на наш погляд, це розуміння – чи готові ви до усиновлення/опіки? Чому не всі витримують складнощів довготривалого процесу усиновлення?

На це запитання ми попросили відповісти експертку з питань усиновлення, законотворця Людмилу Волинець.

– Усиновлення – дуже складний процес, у кожного він відбувається по-своєму. Я дуже сподіваюся, що в пориві сучасної цифровізації це важливе рішення про готовність до усиновлення не “зашиють” вирішувати машинам, а за це відповідатимуть люди. Для держслужбовця, для судді, для психолога це завжди буде важка робота. Ніколи не буде “цифрової“ відповіді на питання: “Чи готовий я до усиновлення?”

Багато залежить від фахівців, які приймають рішення щодо усиновлення. Фахівцю треба знати дуже багато про усиновителів: їхню систему стійкості до складних моментів життя, їхній рівень співчуття до інших, їхні стосунки між собою тощо.

Єдине додам, чого не може бути – це того, щоб рішення про усиновлення приймали некваліфіковані люди. Професійна людина відчує, знайде тактичні слова, які надихнуть або дадуть можливість ще раз подумати. Деякі люди просто відмовляються від усиновлення, коли ти їм малюєш, наприклад, їх перший день після усиновлення. Все відбувається індивідуально і по-різному.

Багато залежить від самого усиновителя.

Я б радила не скаржитися на довгий процес усиновлення, а ще раз подумати – чи дійсно ви хочете бути усиновителем дитини, яку ви не народжували? У кожного свій особистий шлях і сприйняття дитини.

Я отримую багато історій “болю” про те, як люди звинувачують себе та інших, що помилилися і не були готові до усиновлення, що вони не здатні сприйняти особливості дитини, інколи навіть сприйняти запах цієї дитини…

Знаю і багато випадків успішного усиновлення, де дитину сприйняли, як рідну

Усиновлення – це надскладний процес, який важко достеменно проаналізувати і вивести якісь параметри. Немає формули, за якою можна виміряти, чи буде це усиновлення успішним. Це щось з рівня Божого промислу та інтуїції.