Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чому під час війни неможливе не тільки національне, але й іноземне усиновлення - відповідь експертки Людмили Волинець

09.03.2022

На Фейсбук-сторінку програми "Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству -ні!" надходять численні питання щодо іноземного усиновлення. І хоча програма займається виключно інформуванням про НАЦІОНАЛЬНЕ усиновлення, яке зараз через війну, неможливе, але користувачі соцмереж дуже наполегливі. Тому ми публікуємо коментар, який написала відома експертка з питань захисту дітей Людмила Волинець линець у своєму Фейсбуці - ФБ Людмили Волинець .

"Щодня надходить сила-силенна пропозицій від іноземців усиновити дитину з України. Емоційно вони дуже різні: від жорсткоі вимоги до ввічливого прохання. Багато і моіх співгромадян висловлюються категорично: одні за, інші проти. А між тим, законодавство Украіни, краін, куди хочуть усиновити дітей, і міжнародні правила говорять про те, що стан гостроі фази війни унеможливлює процеси здійснення усиновлення дітей з України. Принаймні поки що, коли іноземці, бажаючі усиновити, і державні та судові органи Украіни не можуть виконати обов'язкові умови для усиновлення.

Не буду описувати всі причини, скажу лише про те, що:

найпершою умовою є достименно переконатися у тому, що дитина не має батьків, або батьки відсторонені від дитини судом. Щоб не сталося так, що відповідальні батьки не зможуть виховувати своіх дітей. Усиновлення зворотнього процесу не має.

Друге важливе - це підготовка іноземцями пакету документів у себе на батьківщині про спроможність усиновити і виховувати дитину. І дозволу іх країни усиновити дитину з Украіни. У тотальноі більшості тих, хто заявляє про бажання усиновити таких документів немає. Термін виготовлення іх приблизно півроку, і це закони краіх, де вони проживають.

Третє - це незавершені процеси усиновлення. Розумію біль цих людей. Тут також треба дочекатися відновлення роботи судів в Украіні, аби усиновлення було легітимним, законним, а не оскаржуваним, чи таким, що оспорюється. Украіна практично не обмежує вивезення дітей закордон і дякує міжнародним спільнотам за допомогу, дякує громадянам всіх держав, але про усиновлення наразі не йдеться".