Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чому є дефіцит альтернативних форм сімейного догляду та які труднощі функціонування ДБСТ та прийомних сімей в Україні. Нове дослідження благодійників

17.03.2023

16 березня 2023 року в Києві наші колеги та партнери “СОС Дитячі містечка” презентували власне нове дослідження в рамках конференції “Альтернативні форми сімейного догляду: причини скорочення та пошук можливостей”.

У новому дослідженні “Причини дефіциту альтернативних форм сімейного догляду та труднощі функціонування” (що тривало кілька років) взяли участь 650 респондентів з усіх куточків України, серед яких - вихователі ДБСТ, прийомні батьки, опікуни та піклувальники, патронатні сім’ї та експерти в сфері прав захисту дитини.

Серед спікерів конференції були Уляна Токарєва (заступниця міністра соціальної політики), Людмила Волинець (заслужений працівник соціальної сфери), Сергій Лукашов та Дар'я Касьянова - представники керівництва в Україні "СОС Дитячі містечка". Презентувала нове дослідження - Оксана Дащаківська, координаторка дослідження, кандидатка політичних наук та викладачка.

Програма “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!”долучилася до конференції та разом з фахівцями служб та центрів взяла участь в обговоренні різних тем, зокрема:

- з якими викликами стикаються прийомні батьки та вихователі ДБСТ;

- чого потребують вихователі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

- куди зникають прийомні сім’ї й чому це трапляється;

- чому в деяких ДБСТ занадто велика кількість дітей і які наслідки цього.

“48% батьків, які прийняли у свої родини дітей, зіткнулися з фінансовими труднощами. Найбільші витрати родин були пов’язані з медициною, житлом та мобільністю”, - зауважила координаторка дослідження проекту Оксана Дащаківська.

Повну версію конференції можна подивитися за посиланням: Тут