Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Четвертий рік у «сірій зоні»: як виживають пенсіонери

05.04.2018

Шатові – одна з тисяч сімей Донбасу, яким надає допомогу Штаб Ріната Ахметова. Понад 35 років Тетяна Олексіївна та Віталій Васильович живуть у селищі Лебединське. Подружжя разом ще зі студентської лави, обоє за фахом геологи. Багато років шукали нафту та газ. Жили на Уралі, Чукотці та Сахаліні, де в 1981 році народився їхній син. У дитини виявили шуми в серці, тому лікарі порекомендували змінити клімат. Вирішили переїхати в Донецьку область, ближче до батьків. І влаштувалися в Лебединському. Тетяна Олексіївна займалася вихованням сина, а Віталій Васильович працював головним гідротехніком у колгоспі. У 90-х, коли колгосп розвалився, сім'я вирішила почати свою справу. Ризикнули – взяли кредит, купили техніку та заснували власне фермерське господарство.

Жили в мирі та злагоді, раділи, що зробили правильний вибір, переїхавши на Донбас, тому що син завдяки морському клімату виріс здоровим.

Все змінилося з початком бойових дій. Постійні стреси не могли не позначитися на здоров'ї пенсіонерів – почастішали серцеві напади, мучила гіпертонія. Тому спускатися в підвал щоразу, коли починався обстріл, для літньої пари стало справжньою мукою. Але якби не ховалися, не було б обох на світі. У червні 2015-го, вийшовши з укриття, виявили, що два снаряди влучили на їхню ділянку. Будинок посікло осколками, вікна повилітали, а три сараї та гараж було зруйновано.

Тоді в сім'ї Шатових чекали появи онука. Через страшні події син вирішив покинути рідний дім і виїхати з Лебединського, щоб не наражати на небезпеку дружину та малюка. Тепер сім'я сина тулиться в міській готельці, а Тетяна Олексіївна та Віталій Васильович сильно журяться, що залишилися одні. І дуже чекають того часу, коли вся родина зможе возз'єднатися.

Живуть на пенсію – від господарства майже нічого не залишилося. Виживають завдяки продуктовим наборам від Гуманітарного штабу. Наступного тижня до Лебединського знову приїдуть бригади мобільного видавання. У квітні вони доставлять продукти для 46 сіл і селищ «сірої зони». Буде видано приблизно 20 тисяч наборів виживання.

З 2014 року Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова допомагає мирним жителям, які опинилися в зоні воєнного конфлікту на Донбасі. За цей час було врятовано понад мільйон осіб. Видано більш ніж 12 мільйонів продуктових наборів.