Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Через блокування 226 тисяч людей похилого віку і 13 тисяч дітей залишилися без допомоги Штабу Ахметова в червні

01.07.2015

Ескалація конфлікту на Донбасі й закриття пункту пропуску в Кураховому призвели до того, що в червні Штаб Ріната Ахметова зміг доставити тільки половину запланованого обсягу продуктової допомоги на не підконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей. Проблема доставляння зберігається досі, її розв’язання Штаб Ахметова бачить у створенні маріупольського терміналу для перевірки та оформлення гуманітарних вантажів. Про це сьогодні, 1 липня, в ІА «Українські новини» на прес-конференції заявила координатор Штабу Римма Філь.

У червні Штаб Ахметова зіткнувся з великими складнощами під час доставляння гуманітарних вантажів. Це сталося через інтенсифікацію бойових дій і закриття блокпостів. «Кілька днів тому наша машина супроводу разом із машинами Червоного Хреста потрапили під обстріл. До цього автоколона з 26 машин упродовж двох тижнів, як пілігрими, поневірялася від блокпоста до блокпоста. Весь цей час водії жили на колесах, ризикували своїм життям, — поділилася проблемою Римма Філь. — І в результаті того, що машини вчасно не встигли перетнути лінію дотику, були порушені всі терміни доставляння й видавання гуманітарної допомоги в не підконтрольних Україні містах Донбасу».

Гуманітарний штаб планував у червні привезти в зону АТО 289 автомобілів із 5875 тоннами продуктів гуманітарної допомоги, щоб сформувати з них 450 тисяч дорослих продуктових наборів і 22 тисячі дитячих. Однак у логістичний центр на «Донбас Арену» змогли доставити лише половину запланованої продуктової допомоги й то тільки завдяки зміні тактики. Доставка наприкінці місяця здійснювалася щодня невеликими колонами. У результаті в зону АТО 145 машин привезли 2900 тонн продуктів харчування. З них зможуть сформувати 225 тисяч дорослих і 22 тисячі дитячих наборів.

«Ми повністю обнулили склади Штабу на «Донбас Арені». За рахунок цих залишків нам вдалося в червні видати 177 тисяч наборів виживання, із яких 5,5 тисяч наборів відправили в маленькі міста й селища Донецької області завдяки роботі мобільних пунктів видавання гуманітарної допомоги, — говорить Філь. — Ми намагаємося дотягнутися до кожного, приїхати у глухе село, щоб цю допомогу відчули всі нужденні. Але через проблеми з доставкою й закриття багатьох пунктів видачі ми не змогли своєчасно забезпечити продуктами 226 тисяч пенсіонерів та інвалідів, а також понад 13 тисяч малюків до 2 років! Ось такі наслідки червневих проблем».

Водночас на підконтрольні Україні території та в міста на лінії вогню через склад у Маріуполі було завезено 50 тисяч дорослих наборів та 6 тисяч дитячих. Всі люди отримали допомогу вчасно.

За словами Римми Філь, проблема доставки зберігається. «Про це говорить не тільки Гуманітарний штаб, а й Червоний Хрест, й ООН. На сьогодні утворилася черга на блокпостах з автоколон міжнародних благодійних організацій, оскільки єдиний пункт, через який нині везуть гуманітарну допомогу — це Волноваха. Але пункт у Волновасі фізично не здатний пропускати такі обсяги, через що ми змушені розподіляти дні доставки між гуманітарними організаціями, щоб не простоювати цілодобово», — розповіла на брифінгу Римма Філь.

Ситуація вкрай важка. Як вчора заявило Управління ООН із координації гуманітарних питань, вже 6500 осіб стали жертвами війни у східній Україні, 16 тисяч поранені. За даними організації, 5 млн осіб потрібна гуманітарна допомога, але «доступ залишається серйозною проблемою в частині не контрольованих урядом зон, що ускладнює доставку гуманітарної допомоги».

«Тому ми ще раз звертаємо увагу на те, що допомога, яку везуть «міжнародники» й Гуманітарний штаб Ріната Ахметова, дійсно необхідна мирним жителям, котрі перебувають у зоні бойових дій. Це допомога людям, у яких немає соціальних виплат, і які не зможуть прожити без цих продуктових наборів», — вважає координатор Штабу Ахметова.

У цій ситуації Гуманітарний штаб пропонує таке рішення проблеми. «Єдиний шлях — відокремити гуманітарні колони від цивільних автомобілів. Ми пропонуємо створити в Маріуполі на базі ринку «Азовський», де є митні склади, окремий термінал для перевірки всіх гуманітарних вантажів. Це дозволить усім гуманітарним організаціям вчасно оформляти вантажі та документи і проходити блокпости в максимально швидкому режимі транзитом. Це розв’яже проблему черг, прибере зайвий ажіотаж і зніме напругу», — вважає координатор Гуманітарного штабу.

У липні Гуманітарний штаб планує збільшити інтенсивність доставки допомоги. Готуються до відправлення 2 рейси в кількості 246 великовантажних машин, які доставлять 4920 тонн продуктів. Це допоможе сформувати 450 тисяч наборів виживання для дорослих і 39 тисяч — для малюків, як на підконтрольній Україні території, так і за лінією дотику. «Допомагати мирним жителям Донбасу — філософія життя Ріната Ахметова та роботи Гуманітарного штабу. І ми будемо робити все від нас залежне, щоб цю допомогу доставляти, незважаючи на всі складнощі й небезпеку», — підкреслила Римма Філь