Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Через 5 місяців пам’ятаємо все до дрібниць», — підліток, поранений вибухом у Зугресі. Штаб забезпечує хлопчикові лікування

02.03.2015

14-річний Андрій — один із сімох школярів, який постраждав після вибуху снаряда в Зугресі Донецької області. Хлопчик дістав дуже важкі травми й досі проходить реабілітацію. Гуманітарний штаб Ріната Ахметова взяв лікування Андрія, як і інших постраждалих у цій трагедії, на повне забезпечення. Зараз підліток лікується вдома. Сім’я поділилася з нами добрими новинами про його нинішній стан.

За 5 місяців Андрій пам’ятає той день до дрібниць. Але досі не може відповісти — навіщо вони з друзями вирішили пограти з «військовою знахідкою». Витівка й порожня цікавість, на жаль, призвели до трагедії.

Він із шістьма друзями знайшов на околиці міста нерозірваний снаряд. Хлопці вирішили перенести його в інше місце, але снаряд вибухнув. Двоє дітей загинули, ще п’ятеро отримали поранення. Андрія доставили до макіївської міської лікарні з мінно-вибуховою травмою і в дуже важкому стані. Дитину підключили до апарату штучної вентиляції легенів. Медики зробили термінову операцію з видалення внутрішніх гематом і відкачування рідини з черевної порожнини, через яку в організмі з’явилася інфекція. Через травми обличчя довелося видалити одне око. Був сильно пошкоджений головний мозок. Завдяки своєчасним діям медиків вдалося стабілізувати стан хлопчика.

Кілька місяців Андрій проходив лікування в дитячому відділенні Обласної травматології м. Донецька. За рішенням Ріната Ахметова Гуманітарний штаб повністю забезпечив лікування хлопчика і всіх його постраждалих друзів.

Після тривалого лікування в Андрія почалася реабілітація. За кілька важких місяців його організм сильно виснажений, вони приймає підтримувальні медикаменти. «Зараз ми нарешті вдома. Нас виписали наприкінці лютого, — ділиться мама хлопчика, Вікторія. — Найменша позитивна зміна у стані сина для нас — головна подія. Андрій вже потихеньку сидить і ходить із підтримкою батька квартирою, знову почав говорити, але поки тільки окремі слова. Здоровим оком бачить добре. А от із другим, лікарі кажуть, проблему потрібно розв’язувати швидко. Потрібно ставити протез».

Лікування вдома для Андрія — своєрідний перепочинок. За пару тижнів він знову поїде до лікарні на реабілітацію. Такий «графік» медики обіцяють на найближчі кілька місяців. Коли хлопчик відновиться повністю — прогнозувати не беруться.

За словами мами, Андрій підбадьорився, коли повернувся додому. Тут нарешті перестали часто стріляти. А ще в нього постійні гості — його друзі та однокласники. Подолати сильний стрес хлопчикові допомагає психолог Гуманітарного штабу Ахметова, яка часто приходила до нього в лікарню. Навіть зараз, із поверненням сім’ї до Зугреса, заняття проводять через скайп. Саме своєчасна психологічна допомога, за словами Вікторії, допомогла Андрію вчасно прийти до тями й не замкнутися після події.