Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Будемо жити далі на зло ворогам»: Фонд Ріната Ахметова допоміг у лікуванні жінки, яка майже втратила зір у підвалі Маріуполя

07.09.2023

56-річна Оксана — донеччанка, яка з 2015-го жила у Маріуполі. Повномасштабну війну зустріла там удвох з онукою. Жінка з цукровим діабетом та дівчинка провели місяць у підвалі майже без їжі та води. На тлі пережитого та травми через вибух Оксана майже втратила зір та отримала інвалідність. Для відновлення здатності бачити світ потрібні ліки, які родина не може собі дозволити. На заклик про допомогу відгукнувся Фонд Ріната Ахметова, фінансувавши курс лікування.

«Я ще у Донецьку знала, що працює Фонд Ріната Леонідовича Ахметова. Моя донька отримувала допомогу, продовольчі набори. Велике за це дякую, бо ми тоді виживали», — згадує Оксана.

Жінка була вимушена переїхати з Донецька до Маріуполя. У місті їй дуже подобалося, аж поки не почалася велика війна. У один з перших ранків під під’їзд її будинку прилетів снаряд. Вилетіли вікна, почалася пожежа. Більше спокою Маріуполь не бачив. Наступний місяць життя у підвалі Оксана молилася про одне: врятувати дитину. А навколо все вибухало та палало...

«Як вони могли бомбити мирне місто, не евакуйоване? У якому стільки людей, дітей», — питає жінка.

У підвалі бабусю з онукою розшукав волонтер. Вони змогли виїхати до Львова, а потім до Польщі. На той час зір Оксани впав на 90%, вона майже не бачила облич людей. Страховка не дозволяла отримати потрібну допомогу, тому повернулися до України та почали лікування, зібравши гроші. Оксані робили уколи просто в очі — і це допомогло. Але кошти закінчилися...

«Ми згадали про Фонд Ріната Ахметова. Це не просто рука допомоги, а рятівне коло для зневірених людей. Мені лише 56 років. Хочеться ще подивитися на цей світ... Я дуже дякую небайдужим співробітникам Фонду. Коли дізналася, що мені допоможуть, з’явилися сили. Значить можна ще жити, радіти сонечку. Ми живі й будемо жити далі на зло всім ворогам. Переможемо і буде Україна найкраща», — каже жінка.

Проєкт «Лікування та реабілітація поранених дорослих» реалізується у рамках програми «Рінат Ахметов — Порятунок життів».

Фонд надає допомогу мешканцям України, які постраждали внаслідок обстрілів житлових районів, — це лікування, реабілітація, психологічна допомога тощо.

Якщо вам чи тим, кого ви знаєте, потрібна допомога, пишіть в месенджер Фонду https://m.me/AkhmetovFDU або телефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 800 509 001 (лінія працює з понеділка по п’ятницю).