Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Боротьба з коронавірусом в Україні: як апарати ШВЛ від Фонду Ріната Ахметова допомагають країні

02.09.2020

Епідемія коронавіруса виявила ряд проблем в медицині країни, зокрема брак апаратів штучної вентиляції легенів. І першим на допомогу країні ще в лютому прийшов Фонд Ріната Ахметова, який став закуповувати і передавати медикам найсучасніше обладнання.

– Рінат Ахметов виділив 300 мільйонів гривень на придбання найнеобхіднішого медикам обладнання та витратних матеріалів в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні». У тому числі більше ніж 200 апаратів штучної вентиляції легенів. Масштаби допомоги безпрецедентні, і проєкт, по суті, вплинув на загальний рівень якості надання медичної допомоги в країні, який значно підвищився. Робота триває, – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Нову техніку гідно оцінили навіть ті лікарі, яких можна по праву назвати ветеранами своєї справи. 80-річна Марія Короленко більшу частину життя віддала анестезіології. Та коли Україна стикнулася з епідемією коронавірусу, лікарка знов одягла білий халат. Повернулася в професію, хоча її чекав давно заслужений відпочинок. Марія Миколаївна посіла своє місце серед колег в інфекційній лікарні Костянтинівки – залишатися вдома вона просто не могла.

– Я ніби відчувала, що ще не виконала свій обов'язок. Тому на роботу завжди йду з хорошими, світлими думками. І рада, що можу допомогти хворим, – пояснює мотиви свого рішення Марія Короленко.

Лікарі та медичний персонал інфекційної лікарні Костянтинівки пишаються своєю колегою. Адже такі фахівці наразі як золото.

– Марія Миколаївна – особливий випадок. Справа в тому, що зараз дуже не вистачає досвідчених лікарів-анестезіологів. По області взагалі величезний дефіцит. У березні, коли ми почали приймати пацієнтів з коронавірусною інфекцією, звільнилося 25% медичних працівників, – пояснює Надія Шейченко, в.о. головлікаря лікарні.

Приємним сюрпризом навіть для такого досвідченого професіонала, як Марія Миколаївна, стали апарати штучної вентиляції легенів від Фонду Ріната Ахметова. В рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні» чотири апарати ШВЛ отримали медики Костянтинівки.

– Чудове обладнання, інтелектуальне. Воно підлаштовується до дихання хворого. Пацієнт робить вдих, а апарат додає кисню стільки, скільки потрібно, – зазначила Марія Короленко.

Більше ніж 200 апаратів ШВЛ – ще один масштабний проєкт Фонду, покликаний підвищити рівень екстреної допомоги в Україні. Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, був реалізований проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. У тому числі 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато з цих швидких залучені до боротьби з епідемією в усіх областях.